Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλλιτεχνική παιδεία και κοινωνία

H σχέση καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και κοινωνίας, ανιχνεύεται στο Β Συνέδριο Καλλιτεχνικής Παιδείας που ξεκίνησε προχτές, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. Στόχος του είναι η μελέτη και η ανάδειξη του ρόλου της καλλιτεχνικής παιδείας στη διαμόρφωση ενός δημιουργικού - κοινωνικού ανθρώπου και διοργανωτές, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων.

Οι εργασίες του συνεδρίου, που έχει γενικό του τίτλο "Ο Δημιουργικός Κοινωνικός Ανθρωπος",άρχισαν το απόγευμα της Πέμπτης. Στην έναρξη, παραβρέθηκε ο Γιάννης Σκαρπερός,μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,καθώς επίσης και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Οι ομιλίες ξεκίνησαν με εισήγηση του Χαράλαμπου Δαραδήμου (γλύπτης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, με θέμα "Από το Α στο Β' Συνέδριο"). Ακολούθησε ο Δημοσθένης Αγραφιώτης (θέμα "Οραση, νόηση, συνείδηση, επικοινωνία"), ο Θεόδωρος Πάντος ("Εικόνα, εικαστική πράξη, συνειδητοποίηση") και ο Μιχάλης Παπαδάκης ("Η καλλιτεχνική δημιουργία: πράξη, θεωρία, γνώση").

Στη χτεσινή συνεδρία αναπτύχθηκαν τα θέματα: "Η θέση της τέχνης στα σύγχρονα παιδαγωγικά συστήματα" (Τιτίκα Σάλα Δοκουμετζίδη), "Η εικαστική παιδεία σε άλλες χώρες" (Λουίζα Κακίση), "Η εικαστική παιδεία στην Κύπρο"(Μαρία Στρατουρά), "Εικαστική Παιδεία και ΜΜΕ" (Αγγελος Σκούρτης), και"Τέχνη και Περιβάλλον: Μια αμφίδρομη σχέση",με εισηγητή τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Γιώργο Χουρμουζιάδη.

Ακολούθησε "στρογγυλό τραπέζι" "Αναγκαιότητα του ελεύθερου σχεδίου",με τους Βαγγέλη Δημητρέα, Γιάννο Γιαννακού, Ιωάννα Ομορφοπούλου, Ασπασία Παπαδοπεράκη και Μαίρη Χατζηνικολή.

Η διδασκαλία της τέχνης, η θέση των εικαστικών τεχνών στο εκπαιδευτικό σύστημα, η εξωσχολική εικαστική εκπαίδευση κ. ά. θα εξεταστούν αύριο, με συμμετοχή των Φ. Γρυπάρη, Δ. Μιχαήλ, Σ. Βαφέα, Δ. Κοκκινίδη, Χ. Μυταρά, Αλκ. Νικολαϊδου, Κ. Ρόθο, Ν. Ρουμπάνη, Μ. Σπηλιόπουλο, Ζ. Χατζή, Ευτ. Ροδοπούλου, Ολ. Τσιάρα, Γ. Βαλαβανίδη, Β. Δημητρέα.

Την Κυριακή οι Μ. Οικονομίδης, Κ. Δομπούλας, Ν. Πανσελήνου, Σ. Κονταράτος θα αναφερθούν στις εικαστικές τέχνες στα Παιδαγωγικά Τμήματα, στις σπουδές Αρχιτεκτονικής, στην εκπαίδευση σε σχέση με τις άλλες τέχνες και επιστήμες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ