Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερωμένο στον Καβάφη

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (το γραφείο Μ. Ανατολής συνεχίζει το Α εξάμηνο 1998 τις εκδηλώσεις του. Οργάνωσε από 16 μέχρι 30 του Μάρτη Εκθεση Νουβιακής Τέχνης στο παράρτημα του Ιδρύματος στην Αλεξάνδρεια. Οι Νούβιοι, που είχαν αναπτύξει παλαιότερα το δικό τους ιδιαίτερο πολιτισμό με κέντρο το βασίλειο της Μερόης, που βρίσκεται νότια από τα Αιγυπτιο-σουδανικά σύνορα είναι ένας κόσμος με πολλές επιδράσεις από τη μαύρη Αφρική και από τη Μέση Ανατολή. Η τέχνη τους διαπνέεται από μια ανθρωποκεντρική αίσθηση του κόσμου, διαφορετική από του Ισλάμ. Εκφράζει τη μοίρα αυτού του κόσμου που πρόσφερε το σύνολο της γενέθλιας γης του με την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν και της κατάκλυσής του από τα νερά του Νείλου, στην οικοδόμηση της νεότερης Αιγύπτου.

Από την 1η του Μάη εγκαινιάζεται, στην Οπερα Καϊρου,το 7ο Διεθνές Συμπόσιο Καβάφη,αφιερωμένο στον Ελληνοαιγύπτιο πεζογράφο Στρατή Τσίρκα.Στο Συμπόσιο που διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού - Γραφείο Μέσης Ανατολής και το Μορφωτικό Γραφείο της Ελλάδας στο Κάιρο μετέχουν με ομιλίες τους Ελληνιστές από όλο τον κόσμο. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν: Μανώλης Πιερρής, Παντελής Μπουντουρής, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Γιώργος Βέλτσος, Γιάγκος Ανδρεάδης, Γιώργος Γραμματικάκης, Κώστας Ζουράρις, Γιώργος Κακουλίδης, Γιάννης Υφαντής, Χρύσα Προκοπάκη κ. ά.

Το φετινό Επαθλο Καβάφη απονέμεται, μετά από κρίση της Επιτροπής Καβάφη, από κοινού στους Κύπριους ποιητές Κυριάκο Χαραλαμπίδη και Νίκη Μαραγκού.Το έπαθλο για την παναραβική ποίηση απονέμεται στον ποιητή Αδονίς της Συρίας.Με τη σειρά διαλέξεων του καθηγητή Γ. Σφακιανάκη του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου για την πορεία της οικονομίας στη Μέση Ανατολή, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το Μάη. Παράλληλα από χτες και κάθε Πέμπτη, άρχισαν οι προβολές της κινηματογραφικής λέσχης, στο Γραφείο του Συλλόγου Αποφοίτων Αμπετείου. Η έναρξη έγινε με έργα του Ζυλ Ντασσέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ