Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ιδιαίτερες στιγμές

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία των εργαζομένων της "Ολυμπιακής", που με μια μαζική πορεία από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Συγγρού, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, κατέφτασαν στην πλατεία Κάνιγγος.

***

Κρατούσαν στα χέρια εκατοντάδες κουδούνες, που χτυπούσαν ρυθμικά σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, συμβολίζοντας με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους πάει σαν "πρόβατα στη σφαγή".

***

Με ποιηματάκια που σκαρώνονταν επί τόπου και πάμπολλα συνθήματα όπως "Η "Ολυμπιακή" δεν πετά με φτερά γερμανικά", "Αύξηση ωρών, μείωση μισθών, αυτός είναι ο νόμος των εκσυγχρονιστών" και "Τίποτα δε μας σταματά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά", έδωσαν δυναμισμό και παλμό σε όλη την πορεία, στην οποία και τέθηκαν επικεφαλής.

***

Εκφράζοντας την οργή και αγανάκτησή τους για την πρωτοφανή πραξικοπηματική ενέργεια του προέδρου της ΟΣΠΑ, αργά προχτές τη νύχτα να υπογράψει τον τερατώδη κανονισμό εργασίας, φώναξαν πολλές φορές και με ιδιαίτερη ορμή: "Πέρρο, προδότη, παραιτήσου".

***

Μόλις μαθεύτηκε ότι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή" στη Βουλή, οι εργαζόμενοι στον αερομεταφορέα που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι απ' έξω, φώναξαν "Αίσχος, αίσχος" και ξέσπασαν στο σύνθημα: "Μαύρο, μαύρο σε κάθε βουλευτή που ψήφισε το νόμο στη Βουλή".

***

Λίγο πριν ο ήλιος φωτίσει για τα καλά, έξω απ' την πύλη του εργοστασίου της "SEX FORM" παίζεται μια ιδιαίτερα συγκινητική σκηνή. Εργάτες και εργάτριες καταφτάνουν. Οι συνδικαλιστές απ' το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής στέκονται μπροστά στην πύλη και τους καλούν στην απεργία. Δε χρειάστηκε τίποτα άλλο. Ο ένας κοιτάζει τον άλλο στα μάτια, τα χέρια ενώνονται και όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος γυρίζουν την πλάτη στο εργοστάσιο και προχωρούν συγκροτημένα με τα συνθήματά τους, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα, προς την προσυγκέντρωση στην Ομόνοια.

***

Στο κέντρο του "κυκλώνα" των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και Κεντρική Λαχαναγορά, οι οποίοι κάνοντας ένα ακόμη βήμα συντονισμού, πραγματοποίησαν μαζική κοινή προσυγκέντρωση στην αρχή της οδού Σταδίου. Υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τους διαδηλωτές της προσυγκέντρωσης στην Ομόνοια, ενώθηκαν μαζί τους και πορευόμενοι από Σταδίου, Μπενάκη, Ακαδημίας, έφτασαν στην πλατεία Κάνιγγος.***

Μαχητικό "παρών" έδωσαν εργαζόμενοι από δεκάδες εργοστάσια, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, του ευρύτερου δημόσιου και της δημόσιας διοίκησης, εργαζόμενοι που "νιώθουν στο πετσί τους" τα εκσυγχρονιστικά κυβερνητικά μέτρα.

***

Δεν έλειψαν βέβαια και οι προσπάθειες φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστών να υπονομεύσουν την απεργιακή κινητοποίηση, όπως της ΠΑΣΚΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Την ίδια στιγμή που ομόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, στελέχη της στο χώρο παρότρυναν τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν. Η διγλωσσία στο μεγαλείο της, καθώς ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ Γ. Κοντάκης την ίδια ώρα που ψήφιζε στη ΓΣΕΕ και στην ΠΟΕΜ για την απεργία, προσπαθούσε στο χώρο του να την "πνίξει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ