Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταδικάζουν, διαδηλώνουν, διεκδικούν

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στην προσυγκέντρωση των σωματείων της Αθήνας

Η αντεργατική επίθεση από βιομήχανους - κυβερνήσεις - Ευρωπαϊκή Ενωση, που παίρνει τα χαρακτηριστικά λαίλαπας, καταγγέλλεται στο ψήφισμα της απεργιακής προσυγκέντρωσης στην Ομόνοια που διοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και άλλα σωματεία και τονίζεται πως αυτή η επίθεση στοχεύει να σαρώσει κατακτήσεις δεκαετιών.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι ο μέχρι σήμερα απολογισμός είναι τραγικός, για μισθούς, μεροκάματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασιακές σχέσεις, μονιμότητα, δημοκρατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα, ανεργία, δημόσιο πλούτο, υγεία, παιδεία, πολιτισμό, εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του λαού, ενώ τώρα πάνε να βάλουν με νόμο, "ταφόπλακα" σε μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, το 8ωρο.

Υπογραμμίζεται πως τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα δε στοχεύουν μόνο στο να αλλάξουν συνολικά υπέρ του κεφαλαίου τους όρους πώλησης και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για το χτύπημα και τη μακροχρόνια υποταγή του εργατικού κινήματος.

Σημειώνεται πως οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν την εφιαλτική για τους εργαζόμενους πορεία προς τον εργασιακό - κοινωνικό μεσαίωνα και τη θεοποίηση του καπιταλιστικού υπερκέρδους που ψευδεπίγραφα βαφτίζεται εκσυγχρονισμός.

"Στο μαύρο μέτωπο των πολυεθνικών, του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών - τονίζεται - θα αντιτάξουμε τον ενωμένο, αποφασιστικό, μαζικό αγώνα. Θα αντιτάξουμε την πιο πλατιά αγωνιστική ενότητα της τάξης μας με όλους όσοι πλήττονται από τη βάρβαρη αυτή πολιτική. Τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τη νεολαία. Θα χτίσουμε το δικό μας μέτωπο, το λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους πολιτικούς τους εκφραστές".

Καταγγέλλεται η στάση ανοχής και ουσιαστικής στήριξης στην αντεργατική λαίλαπα που παρέχουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και τονίζεται η ανάγκη να ανατραπεί αυτή η κατάσταση στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να συντονίσουν τη δράση τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα σωματεία, στους συλλόγους, στους δήμους.

Διαδηλώνουν: "Κάτω τα χέρια απ' τα δικαιώματά μας. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την κοινωνική ασφάλιση. "Οχι" στα μέτρα για την ΟΝΕ. "Οχι" στις ιδιωτικοποιήσεις. Δημόσιες επιχειρήσεις 100% στο δημόσιο. "Οχι" στον κοινωνικό διάλογο της απάτης. "Οχι" στον κατευθυνόμενο ρατσισμό και στην ξενοφοβία".

Διεκδικούν: "Υπογραφή ΕΓΣΣΕ με 8.000 κατώτερο μεροκάματο και 200 χιλιάδες κατώτερο μισθό. Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Μέτρα στήριξης των ανέργων, αύξηση των επιδομάτων ανεργίας. Απαγόρευση των ομαδικών απολύσεων. Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, περιορισμό της ασυδοσίας του".

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επέδωσε το ψήφισμα μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης στο προεδρείο της Βουλής και στα κόμματα. Προκλητικότατος ήταν ο Α. Παπαδόγκωνας, βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος μη αντέχοντας να ακούσει τα αιτήματα και την κριτική των συνδικαλιστών, αρνήθηκε να πάρει το ψήφισμα και με, απαράδεκτο τρόπο, έδιωξε την αντιπροσωπεία απ' τα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ