Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκαλούν ΣΕΒ - κυβέρνηση

Συνάντηση χτες, μέρα απεργίας, στο υπουργείο Εργασίας για το αντεργατικό "Σχέδιο δράσης για την απασχόληση". Σε "σωστή κατεύθυνση" η διάλυση του 8ωρου, δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ

Πριν ακόμα τελειώσει καλά καλά η χτεσινή μεγαλειώδης πανεργατική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Αθήνας από χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, που βροντοφώναζαν πως "αυτή η πολιτική η αντεργατική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί", σε έναν άλλο χώρο, σ' αυτόν του υπουργείου Εργασίας,η κυβέρνηση έπαιρνε τα "εύσημα" των αφεντικών της. Αυτή τη φορά, για τη σύλληψή της, να καταργήσει το οχτάωρο, που χειροκροτήθηκε από το ΣΕΒ, ο οποίος επιδοκίμασε και την πολιτική για την... απασχόληση.

Χτες, σε μια μελετημένα προκλητική κίνηση προς τους εργαζόμενους,ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας κάλεσε στις 3 το μεσημέρι στο γραφείο του τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ,για να ακούσει τις... προτάσεις τους πάνω στο αντεργατικό "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση",το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ενόψει της υποχρέωσης κατάθεσής του μέχρι τις 15 Απρίλη.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής,δηλώνοντας πως "δεν έχει επίσημη ενημέρωση", είπε ότι αυτό που ακούγεται από τα... μέσα μαζικής ενημέρωσης για την αύξηση του χρόνου απασχόλησης κατά δύο ώρες, είναι στη σωστή κατεύθυνση!

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ επισήμανε επίσης ότι παρά τις διαφωνίες σε ορισμένα σημεία, το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση" θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι του Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της ΓΣΕΒΕΕ που θεωρούν θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως εκφράζονται στο συγκεκριμένο σχέδιο και ζήτησαν την άρση των "φορολογικών αντικινήτρων" για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ επίσης ζήτησε να εφαρμοστούν όσο το δυνατό γρηγορότερο τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης,με τον όρο όμως ότι θα υπάρχει "σεβασμός" στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πράγμα που αποδείχνει ότι τουλάχιστον οι κλαδικές συμβάσεις είναι "ξεγραμμένες" στα ΤΣΑ.

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα συγκεκριμενοποιήσει τις κατευθύνσεις του σχεδίου για την απασχόληση που θα αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, ενώ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δήλωσε ότι θα υπάρξει Σχέδιο Νόμου.

Αποκαλυπτικός ήταν χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,λέγοντας ότι το σχέδιο "το συζητήσαμε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να το υποβάλουμε μέχρι τις 15 Απριλίου". Υποστήριξε ακόμα πως "όλη αυτή η εικόνα που δημιουργείται ότι πάμε να σαρώσουμε τις εργασιακές σχέσεις ή να καταργήσουμε το οκτάωρο δεν είναι αλήθεια"! Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μια ανακεφαλαίωση της αντεργατικής πολιτικής, στο οποίο εντάσσονται τα μέτρα για τη "στήριξη" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και προβλέπονται με γενικόλογο τρόπο οι αντεργατικές παρεμβάσεις που θα... προκύψουν με το επικείμενο νομοσχέδιο.

Επιπρόσθετα, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης - η οποία θα ελεγχθεί για την υλοποίησή τους - σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τη "διά βίου μάθηση" και άλλες κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ