Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περήφανη απάντηση στη βαρβαρότητα

Σε αγώνες διαρκείς, συντονισμένους για την ακύρωση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής, κάλεσαν οι ομιλητές τους συγκεντρωμένους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με μια από τις μεγαλύτερες και μαχητικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, καθώς και με μια εντυπωσιακά μεγάλη πορεία, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έδωσαν τη δική τους απάντηση στα σχέδια πλήρους υποταγής τους που προσπαθούν να επιβάλουν κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν επίσης από τα υψηλότερα των τελευταίων χρόνων. Το λιμάνι νέκρωσε, αφού η συμμετοχή ήταν 100%. Το ίδιο καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη ΔΕΘ,στον ΟΥΘ,στην ΕΚΟ,στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ,στον ΟΑΣΘ,στην ΕΛΛΕΝΙΤ,στα εμφιαλωμένα ποτά,στηΜΕΛ,τον ΕΟΜΜΕΧ.Στο 70 - 90% κυμάνθηκε η απεργία στους οικοδόμους, στο ΙΚΑ, τα Τελωνεία, τα ΕΛΤΑ, στην Μπετοτεχνική, τις Τράπεζες κλπ.

Από τις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις προσυγκεντρώσεις των σωματείων, της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων κλπ., άρχισαν να φτάνουν με πορείες στο χώρο του συλλαλητηρίου, μπροστά στο ΕΚΘ.

"Διαβαίνουμε το δικό μας μονόδρομο, αυτόν του αγώνα που μας έμαθαν οι αγωνιστές της τάξης μας, κόντρα στο μονόδρομο του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, στο μονόδρομο των τραπεζιτών, της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης", τόνισε ο γεν. γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης,μιλώντας στους συγκεντρωμένους. "Δε θα υποταχτούμε - συνέχισε - στη βαρβαρότητα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δε θα σκύψουμε το κεφάλι στη λαιμητόμο των εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας".

Συνεχίζοντας ο ομιλητής, τόνισε: "Είμαστε όλοι εδώ πιστοί στο πατριωτικό και συνάμα το ταξικό καθήκον να υπερασπίσουμε σαν κόρη οφθαλμού τα λιμάνια μας, τα αεροδρόμια μας, τις τηλεπικοινωνίες μας, τα διυλιστήρια, τις συγκοινωνίες, την ίδια τη χώρα μας συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή και πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση, συμπράττοντας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση με το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Είναι καιρός η αγανάκτηση, οι θετικές διαπιστώσεις, οι σωστές εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής, από όσους μέχρι χτες τηρούσαν ακόμη και φραστικά στάση συγκάλυψης, να συνοδευτούν με ανάλογες πράξεις ενίσχυσης των αγώνων που να έχουν κλιμάκωση και προοπτική".

"Ιδιωτικοποιείται η Θεσσαλονίκη", τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος,σημειώνοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις που αποτελούν μοχλό για την ανάπτυξη πωλούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα. Επισήμανε ακόμη ότι η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη είναι και ιδεολογική και ότι η απάντηση από εδώ και μπρος θα είναι "διαρκείς συντονισμένοι αγώνες για ανατροπή μιας πολιτικής που οδηγεί τα πλατιά στρώματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση".

Στη μεγάλη πορεία που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα. Συμμετείχε πολυμερής αντιπροσωπεία της ΚΟΘ με επικεφαλής τους Χρ. Κόφφα,γραμματέα της Οργάνωσης, τον Γ. Κατσαρό,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Θ. Κωνσταντινίδη,μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχο της ΔΑΚ Αγ. Σαχίνης,ο υποψήφιος νομάρχηςΜιχ. Σπυριδάκης κ.ά.

Καθολική είναι η συμμετοχή στην τριήμερη απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης,που άρχισε από την Τετάρτη. Η αντίδραση της Διοίκησης της Τράπεζας στην κινητοποίηση αυτή ήταν σπασμωδική, έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει σεκιούριτι για να "προστατευτεί" από τους απεργούς!

Μακεδονία - Θράκη

Συγκεντρώσεις έγιναν με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στην Καβάλα η συγκέντρωση έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τη νομαρχία, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα.

Επίσης μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν οι απεργοί της Αλεξανδρούπολης.

Μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες, ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το ΕΚ Ξάνθης.

Στις Σέρρες έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί από συνδικαλιστές που διαφώνησαν με την απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να διοργανώσει εκδήλωση στις 7 το βράδυ.

Συγκεντρώσεις είχαμε επίσης στη Βέροια,στην Κατερίνη,στη Νάουσα,στο Κιλκίς,στα Γιαννιτσά και στη Δράμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ