Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Μήνυμα ανυπόταχτου αγώνα απέναντι στο σφαγέα των λαών

Νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα, 13 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στη μαρίνα του Φλοίσβου, στο "Τροκαντερό"

"Η σημερινή μας συγκέντρωση, το σημερινό φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο είναι η κραυγή διαμαρτυρίας του λαού μας. Είναι η φωνή της φιλειρηνικής, μα αδούλωτης συνείδησής του. Είναι ένα ακόμα μήνυμα του ανυπόταχτου αγώνα για την ανεξαρτησία του και την κοινωνική πρόοδο απέναντι στο διεθνή τρομοκράτη και σφαγέα των λαών, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό".Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του στη χτεσινή συγκέντρωση ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης.

Για την άφιξη του αμερικάνικου αντιτορπιλικού του 6ου Στόλου "Λαμπούν", ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ σημείωσε: "Η επίσημη εκδοχή από πλευράς της κυβέρνησης είναι η "ψυχαγωγία του πληρώματος", μια εκδοχή που υποτιμάει τη νοημοσύνη μας. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός. Πριν δυο μήνες ανάλογη επίσκεψη έγινε στη Θεσσαλονίκη από τη Ναυαρχίδα του 6ου Στόλου "Lassale". Μόλις προχτές άλλο ένα αμφίβιο πλοίο επίθεσης πολλαπλών χρήσεων του Αμερικάνικου Ναυτικού έφτασε στη Θεσσαλονίκη με το χαρακτηριστικό και δηλητηριώδες όνομα "Σφήγκα". Και όλα αυτά - εντελώς τυχαία - γίνονται σε μια περίοδο που η προκλητική και κυνική δραστηριότητα του Αμερικανού πρεσβευτή Μπερνς έχει ξεπεράσει κάθε όριο".

Σχέδιο παραπλάνησης του λαού

"Η αλήθεια είναι πως, εκτός των άλλων στρατιωτικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο παραπλάνησης του λαού. Μπροστά σε ένα σχέδιο, που στόχο έχει να δημιουργήσει την εικόνα και την εντύπωση πως η πολιτική των ΗΠΑ είναι καλή και φιλική για τη χώρα μας. Μπροστά σ' ένα σχέδιο, που θέλει με οργανωμένο και προσεκτικό τρόπο να αμβλύνει τα αντιιμπεριαλιστικά και αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού μας, να καλλιεργήσει την απάθεια και αδιαφορία στην πολιτική της βαρβαρότητας που ακολούθησαν και ακολουθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Θέλουν ακόμα να προετοιμάσουν το λαό να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τις απαράδεκτες λύσεις που προωθούν με τη διχοτόμηση του Αιγαίου και τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου.

Γνωρίζουμε όμως και θυμούμαστε πως:

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός μαζί με τον εγγλέζικο έσπρωξε τη χώρα μας στον Εμφύλιο. Γνωρίζουμε και θυμούμαστε πως χιλιάδες αγωνιστές της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου εκτελέστηκαν από τα δολοφονικά όπλα σας. Γνωρίζουμε και θυμόμαστε πολύ καλά, σαν κίνημα ειρήνης, πως ο Νίκος Νικηφορίδης με τις εντολές των μυστικών σας υπηρεσιών, των Πιουριφόι και του μισαλλόδοξου δικού σας καθεστώτος εκτελέστηκε 23 χρονών με την κατηγορία "της συλλογής υπογραφών για την ειρήνη". Γνωρίζουμε και θυμούμαστε πως ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο μάρτυρας και αγωνιστής της ειρήνης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, με δικά σας σχέδια και των ντόπιων συνεργατών σας, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Κύριοι ιμπεριαλιστές,ξέρουμε πολύ καλά πως η εφτάχρονη φασιστική δικτατορία ήταν δική σας δουλιά. Πως οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες στο Πολυτεχνείο έχουν και τη δική σας σφραγίδα. Θυμόμαστε πως εκείνη την εποχή στον Πειραιά ήταν αγκυροβολημένα τα πολεμικά πλοία του 6ου Στόλου. Πως η χούντα των συνταγματαρχών προσπαθούσε με υποχρεωτικές επισκέψεις σχολείων να σας ντύσει με φωτοστέφανο. Θυμούμαστε όλοι όμως την οργή και το μίσος που νιώθαμε, γιατί γνωρίζαμε πως εκείνη την εποχή δολοφονούσατε το λαό του ηρωικού Βιετνάμ.

Κύριοι της κυβέρνησης, κύριοι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ,ξέρουμε πολύ καλά πως εσείς και οι συνεργάτες σας βρισκόσαστε πίσω από την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο. Ξέρουμε πως όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια προσπαθούσατε απεγνωσμένα να ματαιώσετε την πορεία του λαού μας προς την ειρήνη και την πρόοδο.

Γνωρίσαμε πολύ γρήγορα και άγρια το νέο κόσμο που μας διαφημίσατε μετά τις αλλαγές και τις ανατροπές του 1990 - '91. Σας είδαμε να διαμελίζετε τη Γιουγκοσλαβία. Να σπρώχνετε με επεμβάσεις τους λαούς στον πόλεμο. Είσαστε εκείνοι οι εγκληματίες, υπεύθυνοι για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στον Περσικό Κόλπο, στη Βοσνία. Είσαστε αυτοί, που, ενώ κόπτεστε για τα χημικά και βιολογικά όπλα, τα έχετε δοκιμάσει δολοφονώντας ολόκληρους λαούς.

Γνωρίζουμε επίσης πως πίσω από την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα Βαλκάνια, εκεί κρύβεστε. Διαισθανόμαστε και έχουμε δίκιο πως σε συνεργασία με άβουλες και υποταγμένες κυβερνήσεις σχεδιάζετε τη διχοτόμηση του Αιγαίου, τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου. Καταλαβαίνουμε πια πολύ καλά πως με το ΝΑΤΟ, τη νέα στρατηγική του, τη νέα δομή του, τις δολοφονικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, θέλετε να υποδουλώσετε τους λαούς, να τσακίσετε τα λαϊκά κινήματα, να επιβάλετε ένα σύγχρονο μεσαίωνα".

Σαν έπαρχος Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Αμερικανού πρεσβευτή κ. Μπερνς, ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ τόνισε: "Ο νέος Πιουριφόι από την πρώτη στιγμή της άφιξής του, με απροκάλυπτο τρόπο, άρχισε να συμπεριφέρεται σαν έπαρχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, να παρεμβαίνει ανοιχτά στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Στις πρώτες του κιόλας δηλώσεις για "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, για μη ύπαρξη παραβιάσεων από τα τουρκικά αεροπλάνα, προσδιόρισε τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ, στηρίζοντας ουσιαστικά τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Η κυβέρνηση σιώπησε.

Εκπληκτοι παρακολουθήσαμε τη μετέπειτα δραστηριότητά του. Επισκέψεις σε επιχειρήσεις, επιθεώρηση στο στρατό, επίσκεψη στην αστυνομία, σε νομαρχίες. Δηλώσεις επί παντός επιστητού. Τέτοια συμπεριφορά, που να αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για ξένο πρεσβευτή ή για υπουργό της κυβέρνησης. Εκπληκτοι και πάλι είδαμε τον υφυπουργό Εξωτερικών να αποχωρεί από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενος γιατί κατηγορείται ο Μπερνς. Διαβάσαμε να δηλώνει πως "είναι από εκείνους τους πρέσβεις που έχουν εξαίρει και αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια", πως "έχει πει πολλά κολακευτικά λόγια για τη χώρα μας" και αναρωτηθήκαμε και πάλι τι άλλο πρέπει να συμβεί, ώστε να υπάρξει κάποια αντίδραση, αναρωτηθήκαμε αν πια υπάρχουν όρια στην υποταγή της κυβέρνησης. Και όμως δεν υπάρχουν όρια".

Οι αγώνες κατά της Νέας Τάξης φουντώνουν συνεχώς

"Ε, όχι λοιπόν! Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε και από τούτη εδώ τη συγκέντρωση πως ο λαός μας δεν υποτάχθηκε ούτε πρόκειται να υποταχθεί. Πως οι αγώνες κατά της Νέας Τάξης φουντώνουν συνεχώς. Πως η φωνή μας σήμερα εδώ, σ' αυτό το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό συλλαλητήριο, σμίγει με τις φωνές:

Των εργατών, που αντιστέκονται στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζετε. Της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας, που αντιστέκεται στον απάνθρωπο κόσμο που θέλετε να εδραιώσετε. Των αγροτών, που θέλετε να ξεκληρίσετε. Των γυναικών, που θέλετε να τις γυρίσετε στις αρχές του αιώνα.

Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε και σας και όλους τους συνεταίρους σας πως ο φιλειρηνικός λαός μας δε λυπήθηκε ούτε θα λυπηθεί αγώνες και θυσίες, αν χρειαστεί, για την ανεξαρτησία του, για την κοινωνική πρόοδο, για την ειρήνη.

Οσο και αν προσπαθείτε είτε με την τρομοκρατία, είτε με την πλύση εγκεφάλου, τα συνθήματα "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", θα ακούγονται στις συνεχώς ογκούμενες λαϊκές διαδηλώσεις, θα φλογίζουν τις καρδιές της νεολαίας μας μέχρι να ανατρέψουν και να τσακίσουν τον κόσμο της ζούγκλας που σχεδιάζετε να οικοδομήσετε. Πως θα έχετε την τύχη όλων όσων ονειρεύτηκαν την παγκόσμια κυριαρχία, δηλαδή την ήττα.

Απευθυνόμαστε από αυτό το βήμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Τον καλούμε να συσπειρωθεί στο μαχόμενο κίνημα ειρήνης, να αντισταθεί με όλους τους τρόπους στη μετατροπή της χώρας μας σε ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Να απαιτήσει μαζί μας να φύγει ο 6ος Στόλος από τον Πειραιά. Να απαντήσει δυναμικά πως ο Πειραιάς, που έχει ανακηρυχτεί σε λιμάνι της ειρήνης, δεν πρέπει να φιλοξενήσει τα δολοφονικά πολεμικά αμερικάνικα πλοία.

Καλούμε τις μαζικές οργανώσεις να εντείνουν τον αγώνα τους. Καλούμε το λαό του Πειραιά, τη νεολαία, να εντείνουν τη διαμαρτυρία τους. Τη Δευτέρα το απόγευμα, στις δεξιώσεις και στις φιέστες που ετοιμάζουν, να απαντήσουμε και πάλι πως ο λαός μας αρνείται να γίνει συνένοχος στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ. Να απαντήσουμε πως η χώρα μας είναι γνωστή μεν για τη φιλοξενία της, αλλά αφιλόξενη σε ανεπιθύμητους επισκέπτες, στους φονιάδες των λαών Αμερικάνους ιμπεριαλιστές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ