Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εξάντλησε τα περιθώρια πρόκλησης ο ΣΕΒ
  • Με 2+2% και επίκληση του "εθνικού συμφέροντος", κάθισαν χτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ οι εργοδοτικές οργανώσεις!
  • Συνεδριάζει τη Μ. Τρίτη η ΕΕ της ΓΣΕΕ, ενώ την ανάγκη αγωνιστικής απεργιακής απάντησης επισημαίνει ο Γ. Μαυρίκος

Μια μόλις μέρα μετά τη μεγαλειώδη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, οι βιομήχανοι επανήλθαν ακόμα πιο προκλητικοί χτες στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)!

Μέχρι το "εθνικό συμφέρον" επικαλέστηκαν, εκτός από "την πορεία προς την ΟΝΕ", οι εκπρόσωποί του ΣΕΒ, καθώς και οι εκπρόσωποι των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να κάνουν την "τελική" - όπως είπαν -...προσφορά για αυξήσεις 2+2%!

Απαράδεκτες χαρακτηρίζονται οι... προτάσεις αυτές από τη ΓΣΕΕ και ενώ τη Μ. Τρίτη θα συνεδριάσει η ΕΕ της Συνομοσπονδίας για να εκτιμήσει την κατάσταση, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,καλεί σε κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ, οι βιομήχανοι έφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δυο "εναλλακτικές" προτάσεις για διετή και μονοετή ΕΓΣΣΕ, για να προκρίνουν τελικά τη μονοετή... Ετσι προτείνουν... αυξήσεις στα κατώτατα, εξευτελιστικά, μεροκάματα και μισθούς, 2% από 1ης Γενάρη '98 και 2% από 1ης Ιούλη '98.Επίσης, να υπάρξει ρήτρα διορθωτικού σε περίπτωση που ο επίσημος πληθωρισμός ξεπεράσει το 4%. Το διορθωτικό θα δοθεί σε δυο δόσεις (0,5% από 1ης Γενάρη '99 και το υπόλοιπο της διαφοράς, αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει και το 4,5%, από 1ης Ιούλη '99).

Η "εναλλακτική" πρόταση για διετή σύμβαση προβλέπει αυξήσεις για το '98, 2,5+1,5% και για το '99 αυξήσεις ίσες με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Και στην πρόταση για διετή προβλέπεται διορθωτικό σε δυο δόσεις, αν ο επίσημος πληθωρισμός ξεπεράσει στο τέλος του χρόνου το 3,5%.

Επίσης, η εργοδοτική πλευρά αναφορικά με τα θεσμικά αιτήματα, προβλέπει: Αύξηση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών σε περίπτωση απόλυσης ως εξής: προϋπηρεσία 2 - 5 έτη αύξηση της αποζημίωσης από 13 μεροκάματα σε 15.Για προϋπηρεσία 5 - 10 ετών, η αποζημίωση από 26 μεροκάματα αυξάνεται στα 30 και για προϋπηρεσία 10 - 15 ετών, από 52 σε 60 μεροκάματα. Σχετικά με τη θερινή άδεια, άδεια των πέντε βδομάδων να παίρνουν εργαζόμενοι με 17 χρόνια προϋπηρεσία σε διαφορετικούς εργοδότες και 15 χρόνια στον ίδιο εργοδότη. Επίσης, η άδεια εξετάσεων των εργαζομένων φοιτητών να χορηγείται για δυο χρόνια πλέον της κανονικής διάρκειας σπουδών.

Προκλητικότατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,σημείωσε, στις δηλώσεις του, ότι με τις αυξήσεις αυτές "εξαντλήσαμε τα περιθώρια"!Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος του ΣΕΒ είναι "να εξασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον και να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε ταλαιπωρία και πληθωριστικές τάσεις"!Συνέχισε με οδηγίες - εντολές προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως για να μπει η χώρα στην ΟΝΕ το 2001 "θα πρέπει αφ' ενός η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα εξυγιάνουν το δημοσιονομικό σύστημα και αφ' ετέρου να ακολουθήσουμε μια πιο συνετή εισοδηματική πολιτική"!

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Χ. Φώλια,προέδρου της ΕΣΕΕ, ο οποίος σημείωσε μεν πως "γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε αύξηση θα περάσει όλη στο εμπόριο", αλλά ισχυρίστηκε ότι προέχει η πορεία προς την ΟΝΕ. Ο δε Γ. Κανελλόπουλος,πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, χαρακτήρισε τις προτάσεις ρεαλιστικές! Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,σημείωσε ότι έκανε πρόταση για δραχμική αύξηση που απορρίφθηκε ασυζητητί, χωρίς και πάλι να διευκρινίσει τι ποσό ή ποσοστό αύξησης διεκδικείται. Χαρακτήρισε την εργοδοτική πρόταση προκλητική και παρέπεμψε στην Εκτελεστική τη Μ. Τρίτη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, επισήμανε: "Οι βιομήχανοι με τα κέρδη και τα υπερκέρδη που γνωρίζουμε όλοι και γνωρίζει η εργατική τάξη, πρότειναν σήμερα αυξήσεις στα κατώτερα μεροκάματα, σχηματικά να το πω, όσο κοστίζει μισό γιαούρτι. Είναι προκλητικές οι προτάσεις, απαράδεκτες πέρα για πέρα για την εργατική τάξη. Πολύ περισσότερο, όταν μόλις χτες οι εργαζόμενοι με τις μαζικές μαχητικές αγωνιστικές εκδηλώσεις τους πήραν μέρος σε όλη την Ελλάδα στην 24ωρη απεργία. Από δω και μπρος μια απάντηση μπορεί να προκύψει. Η απεργιακή αγωνιστική απάντηση, με πανεργατικά πανελλαδικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να προχωρήσει το συνδικαλιστικό κίνημα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία τώρα! (2006-03-23 00:00:00.0)
«Διορθωτικά» ψίχουλα... (2005-08-23 00:00:00.0)
Προκαλούν οι «κοινωνικοί συν-εταίροι»! (2000-03-11 00:00:00.0)
"Αυξήσεις" στα πλαίσια της... ΟΝΕ! (1998-05-15 00:00:00.0)
Σήμερα συνάντηση για την Εθνική Σύμβαση (1998-05-14 00:00:00.0)
Αρθρο 1ο: "Αύξηση" 202 δραχμές! (1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ