Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Την ξεπούλησαν με συνοπτικές διαδικασίες

Με 27 δισ. δραχμές η ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς έγινε το νέο "αφεντικό" της Μ - Θ, αγοράζοντας το 36,98% των μετοχών της. Στους μεγαλομετόχους της Πειραιώς γνωστοποιήθηκε ότι περιλαμβάνεται και ο Αγγελόπουλος της "Χαλυβουργικής"

Το ξεπούλημα των, υπό κρατικό έλεγχο, τραπεζών ξεκίνησε χτες με την πώληση της Μακεδονίας - Θράκης στον όμιλο επιχειρηματιών που ελέγχουν την Τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία, προσφέροντας το ποσό των περίπου 27 δισ. δραχμών, αποκτά μία κερδοφόρα τράπεζα με 4,1 δισ. δραχμές κέρδη το 1997, με 70 υποκαταστήματα, ο κύριος όγκος των οποίων βρίσκεται στη Μακεδονία, και μετεξελίσσεται έτσι από μία τράπεζα με μεικτής εμβέλειας δράση σε τράπεζα προοπτικών... Τα επεκτατικά της σχέδια όμως δε φαίνεται να σταματούν εδώ. Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Εθνικής (την παρουσιάζουμε στη συνέχεια, με την οποία ανακήρυσσε την Πειραιώς νικητή του διαγωνισμού για την εξαγορά της Μακεδονίας - Θράκης), η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε τη συμμετοχή στο μετοχικό της σχήμα και στο Διοικητικό της Συμβούλιο του γνωστού και μη εξαιρετέου Κ. Αγγελόπουλου (του ιδιοκτήτη της "Χαλυβουργικής" και όχι μόνο). Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς υπήρξε το επιστέγασμα αυτού που ονομάζεται διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Μέχρι και το 1991, η Τράπεζα Πειραιώς ελεγχόταν από το δημόσιο (ήταν θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας). Στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ μεταβιβάστηκε σε όμιλο "γαλαζοπράσινων" ιδιωτών επιχειρηματιών. Με το πέρασμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, επικεφαλής της Πειραιώς τοποθετήθηκε ο επί χρόνια Μ. Σάλλας,γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε διατελέσει και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εμπορίου.

Με μία λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Εθνική Τράπεζα, με την ιδιότητα του αντιπροσώπου των μετόχων της Μακεδονίας - Θράκης, έκανε γνωστό ότι για την αγορά του 36,98% των μετοχών της Τράπεζας, που διατηρούν από κοινού η Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΕΤΕΒΑ και η Εθνική Κεφαλαίου, έγιναν τρεις προσφορές.

  • Της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία προσέφερε τιμή 11.770 δραχμές ανά μετοχή.
  • Της Exchahge Bank, η οποία προσέφερε τιμή 8.227 δραχμές ανά μετοχή.
  • Της Τράπεζας Εργασίας, η οποία προσέφερε τιμή 8.050 δραχμές ανά μετοχή. Για το τυπολατρικό μέρος της υπόθεσης, η ανακοίνωση επισημαίνει στο τέλος ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των πωλητών θα πρέπει εντός πέντε ημερών να αποδεχτούν ή να απορρίψουν τις προσφορές, μια και θεωρείται σίγουρο ότι θα κατακυρωθούν οι προσφορές της Τράπεζας Πειραιώς. Τυπικά, η προσφορά της Πειραιώς καλύπτει τις τέσσερις πωλήτριες τράπεζες, δεδομένου ότι η τιμή των 11.770 ανά μετοχή είναι υψηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της Μακεδονίας - Θράκης.

Ως προς το ουσιαστικό όμως μέρος της υπόθεσης, βρισκόμαστε στο παράδοξο, μία ιδιωτική τράπεζα με 30 περίπου υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα να εξαγοράζει - με το ευτελές μάλλον τίμημα των 27 δισ. δραχμών - μία υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζα με 70 υποκαταστήματα πανελλαδικά και με αξιόλογη κερδοφορία! Πρόκειται για εξόφθαλμη πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος δεν επιδιώκει την ανάπτυξή του μέσα από τις δικές του προσπάθειες, αλλά μέσα από την εξαγορά δημόσιων τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ