Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Δεν τηρούμε ούτε την κοινοτική νομοθεσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, γιατί δεν τηρούν την Οδηγία (91/692/ΕΟΚ) που προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να συντάσσουν εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον (νερά, αέρα, απόβλητα).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να στραφεί εναντίον των 8 κρατών - μελών, επειδή δε στάλθηκαν οι εκθέσεις για την ποιότητα των νερών, που έπρεπε να έχουν υποβληθεί έως τα τέλη Σεπτέμβρη του 1996.

Τα 8 κράτη - μέλη, σύμφωνα με την ΕΕ, δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.

Εάν οι απαντήσεις των 8 κρατών - μελών δεν κριθούν ικανοποιητικές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί ν' αρχίσει τη διαδικασία προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον τους. Ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία δεν υλοποιούν αυτοί που επαγγέλλονται τον "εκσυγχρονισμό" και σε κάθε ευκαιρία βγάζουν δεκάρικους για την ΕΕ.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

"Μάχη" για το περιβάλλον

Την Κυριακή που μας πέρασε συνεδρίασαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος των οχτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου στη Βρετανία. Ανάμεσα στα άλλα ωραία που είπαν, αφού διέγνωσαν ως καλοί... οικολόγοι ότι "η μεγαλύτερη απειλή για τη διαρκή ανάπτυξη του κόσμου, τη δημόσια υγεία και την ευημερία του μέλλοντος" είναι οι κλιματικές αλλαγές, επισήμαναν την αναγκαιότητα της τήρησης του Πρωτοκόλλου του Κιότο και σήκωσαν τη σημαία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα απειλούν αυτούς που δεν τηρούν τις διεθνείς συμβάσεις. Αυτό που όμως δε διευκρίνισαν είναι ποιοι ευθύνονται για την υπάρχουσα κατάσταση τόσο του φαινομένου του θερμοκηπίου, όσο και για την τρύπα του όζοντος, την όξινη βροχή, την ερημοποίηση των εδαφών, την εξαφάνιση των τροπικών δασών, τη μόλυνση των υδάτων κι όλα όσα απειλούν τον πλανήτη. Ο φαρισαϊσμός έχει και όρια.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ τ.162

Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα αγγίζει τα όρια εξάντλησης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων γίνεται φανερό ότι δεν υφίσταται ενεργειακό βιώσιμο μέλλον γι' αυτήν, χωρίς την αξιοποίηση των ανανεώσιμων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Με το παρόν αφιέρωμα προτείνεται ένας δρόμος για την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Β. Αιγαίο, εξετάζοντας το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής και τις δυνατότητές της. Συσχετίζονται οι επιπτώσεις των ενεργειακών πολιτικών στο περιβάλλον και παράλληλα κατατίθενται για συζήτηση στρατηγικές και μέσα για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχει κείμενο για την προσμέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων. Τέλος παρουσιάζονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση των πυρηνικών αντιδραστήρων στην παραγωγή ενέργειας. Κι όπως πάντα οι μόνιμες στήλες γύρω από τη διεθνή και ελληνική πράσινη επικαιρότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτάσεις για τα κέρδη των «πράσινων αρπακτικών» (2023-03-15 00:00:00.0)
Αποτέλεσμα της «πράσινης ανάπτυξης» και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας (2021-08-03 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο οι «πράσινες» ευκαιρίες για τα μονοπώλια (2021-04-23 00:00:00.0)
«Επικρίσεις» και υποσχέσεις Ανάν για τις κλιματικές αλλαγές (2006-11-16 00:00:00.0)
Και εδώ θα εισβάλουν ιδιώτες! (2003-06-12 00:00:00.0)
Οχι στα πυρηνικά (1998-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ