Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βάναυση πρόκληση

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που αγκυροβόλησαν σε Φάληρο και Θεσσαλονίκη προκαλούν βαθύτατη ανησυχία και ταυτόχρονα ενεργοποιούν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού

Η παρουσία τις μέρες αυτές των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο Φάληρο και στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει τα φιλειρηνικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας έχουν πικρή και οδυνηρή εμπειρία από τέτοιες επισκέψεις και γενικά από το ρόλο της πολεμικής μηχανής των δολοφόνων των λαών. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν βαθύτατη ανησυχία. Το γεγονός αναδεικνύει την ανάγκη, όπως τονίζει και το ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός να κάνει στοιχείο των καθημερινών αγώνων του τα συνθήματα "Εξω ο 6ος Στόλος", "Εξω οι ιμπεριαλιστές από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια".

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό "LABOON", που έχει αγκυροβολήσει στο Φαληρικό όρμο και θα παραμείνει εκεί μέχρι αύριο, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Πρόκειται για πλοίο της τελευταίας δεκαετίας, με πλήρωμα περίπου 300 ανδρών. Οι επιχειρησιακές του δυνατότητες δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον όγκο του και τη δύναμη πυρός που έχει, αλλά με τα ηλεκτρονικά συστήματα που είναι εξοπλισμένο, όπως και με τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει. Μπορεί να εντοπίσει και να αποκρούσει αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια, ενώ έχει δυνατότητες παρακολούθησης και παρεμβολών στις επικοινωνίες.

Στη Θεσσαλονίκη ο κατάπλους της ναυαρχίδας του αμερικανικού αμφίβιου συγκροτήματος πολεμικών πλοίων SIX, που θα παραμείνει μέχρι και σήμερα, αποτελεί μια νέα πρόκληση για το φιλειρηνικό λαό της πόλης. Το "USS Wasp" (LHD 1) (αμερικάνικη σφήγκα), είναι ένα πλοίο αμφιβίων επιθέσεων, πολλαπλών χρήσεων του αμερικανικού Ναυτικού. Κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε μια εντελώς νέα σειρά σκαφών πολλαπλής χρήσης, με κύρια αποστολή την επιβίβαση, ανάπτυξη και υποστήριξη μιας αποβατικής δύναμης πεζοναυτών. Το συγκεκριμένο πλοίο με μήκος 260 μέτρα, έχει πλήρωμα 1.077 άνδρες και γυναίκες, 80 αξιωματικούς και κουβαλάει 1.400 πεζοναύτες του 26ου Εκστρατευτικού Σώματος Πεζοναυτών Ειδικών Επιχειρήσεων, 24 ελικόπτερα και πέντε πολεμικά αεριωθούμενα τύπου "Χάριερ AV - 8B".

Ο κατάπλους της "Σφήγκας", δύο μόλις μήνες μετά την "επίσκεψη" της Ναυαρχίδας του 6ου Στόλου "LASALLE" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που είχε προκαλέσει μαχητικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις του λαού, έρχεται και πάλι να εξεγείρει την οργή των Θεσσαλονικέων, που βλέπουν την πόλη τους να μετατρέπεται σε ορμητήριο των Αμερικανών για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες στην περιοχή των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ