Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Συμπεριφέρθηκαν σαν στρατός κατοχής

Το Σεπτέμβρη του 1995 τα πληρώματα των αμερικανικών πλοίων που συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς των Σέρβων της Βοσνίας, ανέλαβαν ρόλο καταστολής της φιλειρηνικής διαδήλωσης

Η Κέρκυρα έχει τα πρωτεία στην αναψυχή των αμερικανικών πληρωμάτων. Κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης, με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης είχε μετατραπεί σε τόπο αναψυχής και ξεκούρασης των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων που συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς των Σέρβων της Βοσνίας. Στις 19 Σεπτέμβρη 1995 κατέπλευσαν στο λιμάνι της πόλης το αεροπλανοφόρο"Αμέρικα" και το καταδρομικό "Νορμανδία",από το οποίο λίγες μέρες πριν είχαν εκτοξευτεί οι 13 πύραυλοι "Τόμαχοκ" που έπληξαν σερβικούς στόχους στη Βοσνία. Η αντίδραση των φορέων της Κέρκυρας ήταν άμεση, με στόχο τη διοργάνωση συλλαλητηρίου και παρ' όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του μητροπολίτη της Κέρκυρας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο, την τοπική Επιτροπή Ειρήνης και άλλους μαζικούς φορείς.

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, στις 21 Σεπτέμβρη, οι Αμερικάνοι καταργώντας κάθε έννοια ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, συμπεριφέρθηκαν σαν κατακτητές αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την αντιμετώπιση των "ενοχλητικών" διαδηλωτών. Ηταν η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έχει γίνει στο νησί. Μετά από πορεία κάτω από καταρρακτώδη βροχή κατέληξαν στο παλιό λιμάνι φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Τότε γύρω στους εκατό Αμερικανοί, που την ώρα εκείνη διασκέδαζαν στην παραλία, επειδή προφανώς θεώρησαν ότι "θίγονται", ανέλαβαν πρωτοβουλία προς... αποκατάσταση της (νέας) τάξης. Εστειλαν διαδηλωτές στο νοσοκομείο, ποδοπάτησαν γέρους, χτύπησαν νεαρές κοπέλες κι όλα αυτά μπροστά στα μάτια της αστυνομικής δύναμης και των λιμενικών, οι οποίοι περιορίστηκαν σε ρόλο θεατή.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη βάρβαρη επίθεση, κατήγγειλε την τραμπούκικη επίθεση των "χασάπηδων των Βαλκανίων", οι οποίοι θεωρώντας κτήμα τους την προβλήτα του παλιού λιμανιού της Κέρκυρας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Επίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση, που με τις ενέργειές της δίνει δικαίωμα στους Αμερικανούς να φέρονται στη χώρα μας σαν να είναι αποικία τους και να χτυπούν τους πολίτες της. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατάγγειλε την προκλητική και βάρβαρη επίθεση των αμερικανικών πληρωμάτων ενάντια στην ειρηνική διαδήλωση του κερκυραϊκού λαού, σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν στρατός κατοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι τραμπουκισμοί Αμερικανών «Ράμπο» (2005-09-07 00:00:00.0)
Η Κέρκυρα δεν είναι πλωτή στρατιωτική βάση των ΗΠΑ (2000-04-27 00:00:00.0)
Η Ρόδος, αναψυκτήριο του 6ου Στόλου (1999-09-07 00:00:00.0)
"Αναψυκτήριο" του 6ου Στόλου η χώρα μας (1998-04-01 00:00:00.0)
YIANKES GO HOME (1997-11-11 00:00:00.0)
Θα βρεθούν οι ένοχοι; (1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ