Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναψυκτήριο των "Ράμπο" η "ωραία Ελλάς"

Το τελευταίο εξάμηνο πάνω από 70 αμερικανικά πολεμικά πλοία, με περισσότερους από 12.000 ναύτες, έχουν ελλιμενιστεί σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ρόδο, Πάτρα, Σούδα, Σύρο

Η Ελλάδα εκτός από ξέφραγο αμπέλι και ορμητήριο για κάθε λογής στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς της "νέας τάξης", έχει μετατραπεί και σε "αναψυκτήριο" για την ψυχαγωγία και την ξεκούραση των πληρωμάτων του 6ου Στόλου. Ολα αυτά με τη δουλική συγκατάθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ορισμένων τοπικών παραγόντων, που γλείφουν τα ψίχουλα κάτω από το τραπέζι. Ιδιαίτερα μετά την έναρξη της γιουγκοσλαβικής κρίσης και την αύξηση της αμερικανικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή, ο ελλιμενισμός αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια έγινε καθεστώς. Τον τελευταίο καιρό, μέσω της παρουσίας αυτής, επιδιώκεται ο εξωραϊσμός της εικόνας των "Ράμπο" και η απονεύρωση των αντιαμερικανικών - αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του ελληνικού λαού.

Οι πόλεις και τα λιμάνια που έχουν επιλεγεί από τους Αμερικανούς για την ψυχαγωγία των πληρωμάτων των πλοίων του 6ου Στόλου, είναι: Πειραιάς (Φάληρο), Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Κέρκυρα, Πάτρα, Σύρος και ασφαλώς η Σούδα,που είναι το μόνιμο αγκυροβόλιο του 6ου Στόλου. Σε κάθε λιμάνι έχουν αγκυροβολήσει, στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, κατά μέσο όρο, περίπου 8 πλοία, με εξαίρεση τη Σούδα που ο αριθμός τους ξεπερνά τα 25 πλοία. Συνολικά δηλαδή μέσα στο εξάμηνο έχουν επισκεφθεί τα λιμάνια αυτά πάνω από 70 αμερικανικά πολεμικά πλοία όλων των κατηγοριών, ανάμεσά τους αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, καταδρομικά, αντιτορπιλικά και άλλα ελαφρότερα, με πληρώματα περισσότερους από 12.000 ναύτες. Για ευνόητους λόγους τα πληρώματα όταν εξέρχονται δεν κυκλοφορούν φορώντας τις στολές τους, παρά μόνο αν κάποιοι από αυτούς πάρουν μέρος σε κάποια επίσημη τελετή.

Πέραν της επιχειρησιακής και ψυχαγωγικής διάστασης αυτών των επισκέψεων υπάρχει και η καθαρά προπαγανδιστική. Τα αντιαμερικανικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού, αποτελούν ένα αγκάθι για τους Αμερικανούς, αλλά και τους ντόπιους υπαλλήλους τους, που δεν τους αφήνει ήσυχους.Ολα αυτά τα χρόνια έκαναν πολύμορφες προσπάθειες, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, άσχετα με την ένταση και τον τρόπο που κάθε φορά εκδηλώνεται, παραμένει βαθιά ριζωμένος. Αποτελεί μέρος της συλλογικής συνείδησης του ελληνικού λαού.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται τα λιμάνια της χώρας, όποτε θελήσουν, σαν να πρόκειται για αποικία τους. Το τελευταίο διάστημα, έχουν ξεκινήσει δειλά, αλλά με σταθερά βήματα, μιαν άλλη προσπάθεια προσέγγισης του ελληνικού λαού. Επιδιώκουν οι έξοδοι των πληρωμάτων των πλοίων να παίρνουν και χαρακτήρα σύσφιξης των σχέσεων με τον ελληνικό λαό μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες στοχεύουν να εμφανιστούν οι "Ράμπο" με ένα άλλο πρόσωπο. Προσπάθησαν όμως και απέτυχαν. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης. Σκόνταψαν στα φιλειρηνικά - πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού, όπου παρ' όλες τις προσπάθειες που γίνονται για αλλοίωση της συνείδησής του, μένει όρθιος και αντιστέκεται μετατρέποντας σε μπούμερανγκ αυτές τις κινήσεις των Αμερικανών και των τοποτηρητών τους,υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δημάρχων, νομαρχών και άλλων.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ