Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγια Πάθη

Εβδομάδα των Παθών και οι εκπομπές, κυρίως της ΕΡΤ, αντανακλούν το κλίμα και την ατμόσφαιρα αυτών των ημερών. Τα Πάθη μέσα από ύμνους, έργα τέχνης και τη μουσική παράδοση, η γέννηση του Ιησού και η Ανάσταση περιλαμβάνονται στις εκπομπές που θα μεταδοθούν από τα κανάλια. Θα σταθούμε ιδιαίτερα σε μερικές εκπομπές της Μ. Παρασκευής. "Τα Αγια Πάθη στην ευρωπαϊκή ζωγραφική" είναι το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην απεικόνιση των Αγίων Παθών, σε πολλά αριστουργήματα γνωστών μεγάλων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από το θείο δράμα. Το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών επικεντρώνεται κυρίως στο κορύφωμα του δράματος, όπως στη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση, τον Επιτάφιο Θρήνο και την Ανάσταση. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, πίνακες ζωγραφικής, που καλύπτουν ένα ευρύτατο χρονολογικό φάσμα, από την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή εποχή, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ μέχρι και τον 20ό αιώνα. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να θαυμάσουμε εξαιρετικά δείγματα κορυφαίων ζωγράφων, όπως των Τζιότο, Μικελάντζελο, Κορέτζιο, Τιτσιάνο, Τιντορέτο, Θεοτοκόπουλου, Ντίρερ, Κράναχ, Ρούμπενς, Καραβάτζιο, Πουσέν, Ρέμπραντ, Ντελακρουά κ. ά., που βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία όλου του κόσμου. Η σκηνοθεσία είναι της Μάχης Λιδωρικιώτη και η έρευνα και τα κείμενα της Αγγέλας Ταμβάκη (Μ. Παρασκευή ΝΕΤ 13.30).

Στην τέχνη των εικόνων της Κρητικής Σχολής αναφέρεται η εκπομπή "Εικόνες της κρητικής τέχνης".Η τέχνη της Κρητικής Σχολής βοηθά στην αποκρυπτογράφηση της βαθύτερης σχέσης της Κρήτης με τη βυζαντινή καλλιτεχνική και πνευματική παράδοση, καθώς και το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε και πρωτοάνθισε η καλλιτεχνική προσωπικότητα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Οι εικόνες της Κρητικής Σχολής δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνες που βρίσκονται σήμερα στα ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης, αλλά φτάνουν μέχρι την Ιταλία και τη Ρωσία. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Δάμπαση και η μουσική του Χριστόδουλου Χάλαρη (Μεγάλη Παρασκευή ΝΕΤ 15.15 και 17.00).

"Υμνους των Αγγέλων" ψάλλει ο Γιώργος Νταλάρας, σ' ένα μουσικό αφιέρωμα, το οποίο περιλαμβάνει δεκατρείς μελωδίες βασισμένες σε εκκλησιαστικά τροπάρια και ψαλμούς, από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Στις μελωδίες, τις οποίες έχει διασκευάσει ο Σταύρος Κουγιουμτζής, συμμετέχει η Καμεράτα (M. Παρασκευή MEGA 23.45).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ