Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε οριακό σημείο η παραγωγή

"Η πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση ευθύνεται γι' αυτή την τραγική κατάσταση", τονίζει ο Γιάννης Κουτοπούλης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες και στους φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ. "Η κατάσταση έχει γίνει πλέον οριακή", προσθέτει. "Ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι αυτός του αγώνα. Καθημερινά οι δυνάμεις της αντίστασης μεγαλώνουν, όπως φάνηκε στις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Και σ' αυτές που θα έρθουν το Σεπτέμβρη".

Το χτύπημα της καπνοπαραγωγής έχει άμεση επίπτωση και σε άλλους κλάδους, όπως οι καπνεργάτες.Στο Αγρίνιο τα περισσότερα καπνεργοστάσια ("Παπαστράτος", "Σίτι", "Ηλιού", "Γεωργιάδης", "Γιάννης Χαρδαλιάς") έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές. Το μόνο που έχει απομείνει είναι το εργοστάσιο "Αφοί Παναγόπουλοι", που απασχολεί 250 με 300 καπνεργάτες. Ομως, ο συνολικός αριθμός τους στο νομό είναι 2.500, κάτι που σημαίνει πως δουλεύει ο ένας στους 10, αλλά κι αυτός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να συμπληρώσουν 100 ένσημα το χρόνο για να πάρουν το επίδομα ανεργίας και αναγκάζονται να δουλεύουν όπου βρουν εποχιακά για να εξαγοράζουν τα ένσημα που τους λείπουν. Πολλοί από αυτούς πλησιάζουν τα 60 χρόνια και έχουν 1.500 με 3.500 ένσημα μη μπορώντας να πάρουν σύνταξη. Η κυβέρνηση τους εμπαίζει, υποστηρίζοντας πως είναι εφικτή η συγκέντρωση του κατώτατου ορίου ενσήμων (4.050-4.500), όταν για να τα μαζέψει ένας καπνεργάτης, που κολλά 80 ένσημα το χρόνο, χρειάζεται 60 χρόνια εργασίας (!). Δεν υπάρχει υγειονομική μέριμνα για την ανθυγιεινή εργασία, καθώς κάθε χρόνο πεθαίνει ένας καπνεργάτης από καρκίνο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καπνεργατών και Στιβαδόρων Αγρινίου και Περιχώρων Δημήτρης Κακόγιαννος μιλά για ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής για τον καπνό και επιρρίπτει ευθύνες στους τοπικούς παράγοντες και ειδικά στο νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Γ. Βαϊνά,οι οποίοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Προτείνει τη δημιουργία βιομηχανίας κάθετης επεξεργασίας καπνού και τσιγάρων στο Αγρίνιο, καθώς στην περιοχή παράγονται οι ποικιλίες "Τσεμπέλι", "Μυρωδάτο", "Βιρτζίνια" και τύπου "Σίγμα". Ζητά την επαναφορά του νόμου 2084, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα σε εποχιακούς εργάτες να μπορούν να εξαγοράζουν τα ένσημά τους, προτείνει την επιστροφή από το ΙΚΑ των εισφορών των καπνεργατών ή την καταβολή μειωμένης σύνταξης και απαιτεί την καταβολή των "υπέρ αγνώστων ενσήμων", που το κράτος εισπράττει από το 1958 για λογαριασμό των καπνεργατών χωρίς να τα αποδίδει στους ίδιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ