Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναι στο διακοινοτικό διάλογο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε διαδικασία λύσης του Κυπριακού, με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία αυτή δε θα υποβαθμίζει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή την οντότητα και την υπόσταση του κυπριακού κράτους.

Τη δήλωση αυτή έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σ' ερώτηση κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποδεχτεί να πάρει μέρος σε διαδικασία τύπου Ντέιτον ή Καμπ Ντέιβιντ για λύση του Κυπριακού. Η θέση της κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος, παραμένει ότι η μορφή της διαδικασίας πρέπει να παραμείνει ο διακοινοτικός διάλογος κάτω από τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σ' ερώτηση, αν η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχεται συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) σε τέτοια διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δέχεται συμμετοχή και άλλων παραγόντων ως παρατηρητών, όπως έγινε και σε άλλες διαδικασίες, όπως το Μοντρέ.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βοηθά προς την κατεύθυνση κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας. Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 2 του Μάη, αφού προηγηθεί η επίσκεψη του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντγια το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, το τελευταίο δεκαήμερο αυτού του μήνα. Ο Μίλερ και στη νέα περιοδεία του θα περιλάβει την Αθήνα και την Αγκυρα. Στόχος και της νέας προσπάθειας των ΗΠΑ παραμένει η επανέναρξη απευθείας συνομιλιών, για το Κυπριακό που θα είναι μακροπρόθεσμες.

Στο μεταξύ, η "κυβέρνηση" του ψευδοκράτους προχωρεί στην εφαρμογή ενός ακόμη καταπιεστικού μέτρου που αποβλέπει στην παραπέρα επιδείνωση της θέσης, οικονομικής και πολιτικής, των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, το λεγόμενο "υπουργικό συμβούλιο" του Ντενκτάς ετοίμασε "νομοσχέδιο" που απαγορεύει στους Τουρκοκύπριους να είναι κάτοχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που το "νομοσχέδιο" εγκριθεί από τη λεγόμενη "Βουλή" του ψευδοκράτους, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι θα θεωρηθεί ότι διέπραξαν αδίκημα, ενώ όσοι δεν καταθέσουν τα κυπριακά διαβατήρια και ταυτότητες θα τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών ή χρηματικό πρόστιμο. Ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σέρταρ Ντενκτάς, που είναι μέλος της ψευδοκυβέρνησης, δήλωσε ότι οι κάτοχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να τα επιστρέψουν σε τρεις μήνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί τους Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι μπορούν να κατέχουν διαβατήρια της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα προβεί στα δέοντα όταν το κρίνει σκόπιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ