Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΚ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση

Επιτέλους, κατοχυρώνεται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 318, Τεύχος Δεύτερο της 1ης Απριλίου) το δικαίωμα των επαναπατριζόμενων από τη Ρουμανία Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων να αναγνωρίζουν την προϋπηρεσία τους στη χώρα αυτή.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση με τίτλο: "Υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 1539/85 και αναγνώριση χρόνου ασφάλισης των επαναπατριζόμενων πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία", εκτός των άλλων:

Καθορίζεται η 1.4.98 ως χρονολογία έναρξης εφαρμογής των σχετικών διατάξεων των άρθρων 1 - 3 του Ν. 1539/85, για τα πρόσωπα (της παραγρ. 1 του άρθρου 1 του νόμου αυτού), τα οποία έχουν επαναπατριστεί ή θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα από τη Ρουμανία, μέχρι και την 31.3.2004.

Τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου μπορούν από το χρόνο απασχόλησής τους στη Ρουμανία να αναγνωρίσουν χρόνο πραγματικής ασφάλισης στον οικείο (κατά την παραγρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1539/85) Ελληνικό Ασφαλιστικό Οργανισμό κύριας ασφάλισης ως κάτωθι:

α. Τα πρόσωπα τα οποία μέχρι την ένταξή τους είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί από φορέα συνταξιοδότησης της Ρουμανίας τόσο χρόνο όσος απαιτείται για τη θεμελίωση αντίστοιχου συνταξιοδοτικού δικαιώματος (αναπηρίας, γήρατος, θανάτου), στον οικείο οργανισμό.

β. Οι άνδρες και οι γυναίκες, οι οποίοι κατά τη χρονολογία ένταξής τους είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος και το 50ό έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα, το σύνολο του χρόνου απασχόλησης τους στη Ρουμανία και όχι περισσότερο από τον ελάχιστο χρόνο που προβλέπεται από τη νομοθεσία του οικείου οργανισμού για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

γ. Τα λοιπά πρόσωπα της παραγρ. 1 της απόφασης αυτής μπορούν να αναγνωρίσουν ως χρόνο ασφάλισής τους το σύνολο του χρόνου απασχόλησης τους στη Ρουμανία και, πάντως, όχι περισσότερο από το χρόνο που προβλέπεται από τη νομοθεσία του οικείου οργανισμού για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και θανάτου.

Την απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Εθν. Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και οι υφυπουργοί Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ