Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί εκλογών

Για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκείνο που κυρίως καθορίζει τη συμπεριφορά της έναντι της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" είναι το εν είδει ρητού επαναλαμβανόμενο, "όσο περνάνε τα νομοσχέδια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα". Αυτή είναι η απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού στα ερωτήματα που τους τίθενται για την ενίσχυση του κλίματος της εκλογολογίας και της θρυλούμενης απειλής περί της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Δηλώνουν, δε, ότι "η δύναμη του Σημίτη κρίνεται εκ του αποτελέσματος" και το αποτέλεσμα είναι ότι όλες οι πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ στοιχίζονται πίσω από την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

***

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η κατάσταση εντός του ΠΑΣΟΚ είναι η καλύτερη. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν ο εφαρμοζόμενος θατσερισμός προκαλεί τέτοια κοινωνική αγανάκτηση, που μεταφράζεται σε πιέσεις και στο εσωτερικό του κόμματος. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι του σημείου να καταφύγει ο Κ. Σημίτης σε εκλογές, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Απόσταση που καθορίζεται από τους εξής παράγοντες: Πρώτον, η ολιγαρχία επιλέγει την προσφυγή στην κάλπη, συνήθως, για να "ξεμπλέξει" τα πράγματα και όχι για να τα περιπλέξει. Ερώτημα: Τη στιγμή που η πολιτική της περνάει και το αντιδραστικό της νομικό οπλοστάσιο ενισχύεται, γιατί να παίξει το χαρτί των εκλογών; Δεύτερον, η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" είναι το καλύτερο άλλοθι για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής. Είτε για λόγους προσωπικής προβολής, είτε για λόγους διεκδίκησης πόστων, είτε γιατί οι κοινωνικές αντιδράσεις τούς πιέζουν, τα μέλη της αποτελούν το ανώδυνο "αριστερό" κερασάκι του θατσερισμού. Αν ο πρωθυπουργός πήγαινε σε εκλογές με αφορμή τα εσωκομματικά, θα πήγαινε εφόσον οι "διαφωνούντες" ενοχλούσαν την προώθηση της πολιτικής του. Και τώρα δεν τον ενοχλούν, ενίοτε, δε, τον εξυπηρετούν. Τρίτον, στην πολιτική σκακιέρα του διανυόμενου διαστήματος υπάρχουν "κινήσεις" που προηγούνται των βουλευτικών εκλογών. Κινήσεις που θα καθοριστούν από τις δημοτικές εκλογές και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οσοι υποστηρίζουν ότι ο Κ. Σημίτης θα πάει σε εκλογές για να πετύχει "νίκη" και στα υπόλοιπα μέτωπα - θέτοντας το ίδιον όφελος υπεράνω των συμφερόντων που υπηρετεί - υπερεκτιμούν την αυτοτέλεια των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης από την ίδια την τάξη τους. Κάτι, μάλλον, ανεπίτρεπτο σε εποχές που αυτή η σχετική αυτοτέλεια καθίσταται παραπάνω και από... σχετικότατη.

***

Πάντως, όλη αυτή η θεωρία περί εκλογών, που εμφανίζεται περίπου ως απειλή από εκείνους που τη συντηρούν, είναι σκόπιμο να καταστεί πράγματι απειλή - μπούμερανγκ. Και αυτό θα γίνει εφόσον ο λαός αξιοποιήσει τις εκλογές, όποτε γίνουν και στο βαθμό που μπορούν να αξιοποιηθούν στις παρούσες συνθήκες, προς όφελός του.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ