Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "Ράμπο" έμειναν στο πλοίο

Οι χιλιάδες αντιιμπεριαλιστές με μπροστάρηδες τους νέους, που πολιόρκησαν χθες το Τροκαντερό, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, κράτησαν υψηλά την εθνική μας αξιοπρέπεια. Ηταν η κορύφωση της τετραήμερης αγωνιστικής επαγρύπνησης που έκανε πράξη το σύνθημα: Ούτε ένας Αμερικάνος ναύτης στη στεριά. Οι "Ράμπο" του 6ου Στόλου υποχρεώθηκαν να μείνουν στο πλοίο. Το αντιτορπιλικό "Λαμπούν" μετατράπηκε σε φυλακή τους. Αντί να διασκεδάσουν στη στεριά την είδαν με τα κιάλια.

Από νωρίς χθες το απόγευμα έφταναν διαδηλωτές στο Τροκαντερό. Στις έξι, που είχε οριστεί η συγκέντρωση, ο χώρος δίπλα στο θωρηκτό "Αβέρωφ" είχε γεμίσει. Λίγο νωρίτερα και διαπιστώνοντας ότι τα σχέδιά τους είχαν ναυαγήσει, αποχώρησαν από την περιοχή οι άνθρωποι της πρεσβείας που θα υποδέχονταν τους καλεσμένους του πρέσβη για τη δεξίωση στο πλοίο.

Τον τόνο στη συγκέντρωση τον έδωσαν μία ακόμα φορά οι νέοι με πλακάτ, πικέτες, πανό και συνθήματα όπως: "Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγει ο στόλος και οι Αμερικανοί", "Εμείς δεν προσκυνάμε φονιάδες των λαών, πάρτε το χαμπάρι γιάνκις go home", "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν".

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης,ενώ διαβάστηκε και δήλωση του δημάρχου Ελληνικού Κ. Κορτζίδη, στην οποία τονιζόταν ότι η παρουσία των Αμερικανών είναι ανεπιθύμητη. Ο Θ. Παφίλης ανακοινώνοντας ότι τα σχέδια των Αμερικανών χάλασαν, έδωσε ταυτόχρονα και το έναυσμα για το πανηγύρι της νίκης που έστησαν τα παιδιά της Νεανικής Δράσης.

Η εκδήλωση δε σταμάτησε εδώ. Ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία από το Τροκαντερό προς το Φλοίσβο. Πρώτη στάση το σημείο της παραλίας του ΕΟΤ απ' όπου το "Λαμπούν" είναι ορατό. "Η νεολαία απαιτεί έξω οι ιμπεριαλιστές από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια", έγραφε το κεντρικό πανό της πορείας, που μαζί με το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων με το σύνθημα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", στήθηκε απέναντι από το αμερικάνικο αντιτορπιλικό.

Η πορεία συνεχίστηκε στον παραλιακό δρόμο του Π. Φαλήρου και κατέληξε στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Το μήνυμα προς τους Αμερικάνους είχε δοθεί: "Οι νέοι δε μασάνε την κοροϊδία, να φύγουν οι βάσεις και τα πλοία".

Μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Κ. Παρασκευά,της Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος, με επικεφαλής τον γραμματέα της Σ. Κωτσαντή και της ΚΝΕ Πειραιά, με επικεφαλής τη γραμματέα Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,αντιπροσωπεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, της ΕΕΔΔΑ, Επιτροπών Ειρήνης, εκπρόσωποι από δεκάδες μαζικούς φορείς της Αθήνας και του Πειραιά, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και συνδικαλιστές, εκπρόσωποι σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ