Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Ηρεμία" στην πρώτη διαδήλωση

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- "Επιτυχή" χαρακτήριζαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης τη χτεσινή πρώτη "δοκιμασία" της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Βορειοϊρλανδικό: Η πρώτη μεγάλη παρέλαση της χρονιάς, που πραγματοποίησαν οι Προτεστάντες της Οράγγης στους δρόμους του Μπέλφαστ, ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

Ο διευθυντής της αστυνομίας Στίβεν Γκραντζ μίλησε για "επίδειξη ωριμότητας", που (εξέφρασε την ελπίδα ότι) "συμβολίζει μια νέα αφετηρία για τη Βόρεια Ιρλανδία".

Ο εξοπλισμός, η εμφάνιση και το τελετουργικό της διαδήλωσης - παρέλασης παρέμειναν τα ίδια όπως πάντα, αλλά η ηγεσία των "Δοκίμων", της οργάνωσης νεολαίας μιας από τις αδελφότητες των Προτεσταντών, δέχτηκε εκ των προτέρων να μη διασχίσει την καθολική περιοχή του νότιου Μπέλφαστ, όπως γινόταν ως τώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και επεισόδια.

Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης δε θέλησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και υποχώρησαν στις πιέσεις των μετριοπαθών Προτεσταντών του Ντέιβιντ Τριμπλ, καθώς και της επιτροπής για την αποτροπή της βίας.

Οι Δόκιμοι βάδισαν ως τη γέφυρα Ορμό, που αποτελεί το διαχωριστικό όριο με τους Καθολικούς. Εκεί ο σημαιοφόρος τους σταμάτησε μπροστά σε έναν αστυνομικό που φύλαγε το πέρασμα και με σοβαρό ύφος του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της γέφυρας. Στη συνέχεια έκανε μεταβολή και αποχώρησε, με πρόδηλη την "απογοήτευση" στο πρόσωπό του...

Στο μεταξύ την "ανησυχία" τους εξέφρασαν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο Αμερικανός μεσολαβητής στις συνομιλίες για το Βορειοϊρλανδικό, Τζορτζ Μίτσελ, ότι εξτρεμιστικά στοιχεία είναι πιθανό να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να διεξαχθούν το Μάη για την επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Παρασκευή.

Η συμφωνία, με την οποία "επιδιώκεται να τεθεί τέρμα σε τρεις δεκαετίες βίας μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών", θα πρέπει να εγκριθεί από δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες Προτεσταντών και Καθολικών που αντιτίθενται στη συμφωνία και παραστρατιωτικοί προσπάθησαν με βομβιστικές επιθέσεις να προκαλέσουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση (2002-07-23 00:00:00.0)
Νέος γύρος ταραχών (2002-07-02 00:00:00.0)
Πιέζουν για αφοπλισμό τον IRA (2001-10-24 00:00:00.0)
«Κλειστόν» το Κοινοβούλιο (2001-08-11 00:00:00.0)
Εκπνέει το χρονικό περιθώριο, συνεχίζονται οι συνομιλίες (1999-06-30 00:00:00.0)
Κρίσιμο δημοψήφισμα (1998-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ