Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και επεισόδια εκατέρωθεν

ΧΕΒΡΩΝΑ - ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Οξυμένα είναι τα πνεύματα ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς", ιδιαίτερα μετά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Η παλαιστινιακή Αστυνομία έχει προχωρήσει, ήδη, σε εκατοντάδες συλλήψεις οπαδών και μελών της οργάνωσης, ενώ η "Χαμάς", με φυλλάδιό της, κατηγορεί ευθέως την Παλαιστινιακή Αρχή για συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στην υπόθεση της δολοφονίας του αρχιβομβιστή της Μοχιγιεντίν, Σαρίφ. Συλλήψεις, όμως, έκανε και η ισραηλινή Αστυνομία, κατά τη διάρκεια επεισοδίων με Ισραηλινούς ειρηνιστές στην περίμετρο της Χεβρώνας, την Κυριακή το απόγευμα.

Συνεχίζεται η επιχείρηση - "σκούπα" που έχει εξαπολύσει η παλαιστινιακή Αστυνομία κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Χτες, μόνο, συνελήφθησαν 14 φοιτητές, οπαδοί της "Χαμάς" επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Πανεπιστήμιο Αν Ναζάχ της Νάμπλους. Λίγες ώρες αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος ο ηγέτης της άλλης εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Τζιχάντ" Αμπνταλάχ Σάμι, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από τέσσερις μέρες.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων αυτών, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες οπαδοί της "Χαμάς", κάηκαν ομοιώματα ισραηλινών λεωφορείων, καθώς και ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες, ενώ εκτοξεύτηκαν εκ νέου απειλές για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων σε όλο τον κόσμο. Στο περιθώριο των συγκεντρώσεων, η "Χαμάς" κυκλοφόρησε φυλλάδιο, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο αρχιβομβιστής της Μοχιγινετίν Σαρίφ συνελήφθη από την παλαιστινιακή Αστυνομία, που τον βασάνισε σε συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Ηταν η πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στις σχέσεις της "Χαμάς" με την Παλαιστινιακή Αρχή, που η ισλαμική οργάνωση δεν αμφισβητεί απλώς το πόρισμα της παλαιστινιακής Αστυνομίας, αλλά την κατηγορεί ευθέως για συνεργασία με το Ισραήλ.

Ενταση και στο Ισραήλ

Οξυμένα, όμως, είναι τα πνεύματα και στο Ισραήλ μετά τα σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε ειρηνιστές και σε Ισραηλινούς στρατιώτες, την Κυριακή το απόγευμα, έξω από τη Χεβρώνα. Μεγάλος αριθμός ειρηνιστών διαδηλωτών συγκρούστηκε με τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την πραγματοποίηση επίσημης πορείας εορτασμού του εβραϊκού Πάσοβερ στο εσωτερικό της Χεβρώνα. Οι Ισραηλινοί ειρηνιστές επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των στρατιωτών και να εισέλθουν στην πόλη και όταν απωθήθηκαν ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία. Ακολούθησαν επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά 5 στρατιώτες και συνελήφθησαν 29 ειρηνιστές, εκ των οποίων οι 10 κρατούνται ακόμα. Στο πλευρό των ειρηνιστών βρέθηκαν και πολλοί βουλευτές του αριστερού κόμματος "Μέρετζ", οι οποίοι χαρακτήρισαν "πρόκληση και προβοκάτσια" την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί επίσημος εορτασμός στη διαιρεμένη πόλη της Χεβρώνα.

Παρά τις διαμαρτυρίες των ειρηνιστών, περίπου 20.000 Ισραηλινοί, έποικοι από τη Χεβρώνα, αλλά και από κοντινούς εβραϊκούς οικισμούς, γιόρτασαν το Πάσοβερ υπό αυστηρότατη στρατιωτική παρουσία και είχαν ως κεντρικό σύνθημα της εορταστικής τους παρέλασης "η Χεβρώνα είναι δικιά μας". Στον εορτασμό παρευρέθηκαν και πολλοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ