Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σιγή ... ιχθύος

Δυσάρεστες επισημάνσεις για την πορεία του Κυπριακού και του ρόλου της Ουάσιγκτον από τον Ελληνα πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σχολιάσει (ίσως μάλιστα θα ήθελε και να ξεχάσει) τις δυσάρεστες επισημάνσεις για την πορεία του Κυπριακού, τις οποίες κατέγραψε σε σημείωμά του ο πρεσβευτής της Ελλάδας στον ΟΗΕ Χ. Ζαχαράκις.

Το σημείωμα έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Η Βραδυνή".

Παραδόξως, ο πολύ έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από τα κορυφαία "πόστα" της ελληνικής διπλωματίας (Ουάσιγκτον, Ηνωμένα Εθνη, Γραμματεία του ΥΠΕΞ), κατέγραψε τις απόψεις του για την πορεία του Κυπριακού και το ρόλο των ΗΠΑ σε τηλεγράφημα, με τόσους πολλούς αποδέκτες, που η "διαρροή" ήταν βέβαιη. Ισως ο Ελληνας πρεσβευτής με τον τρόπο αυτό θέλησε να υπογραμμίσει "φωναχτά" τις διαφορές του με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Οι επισημάνσεις του Χ. Ζαχαράκι κυρίως έχουν να κάνουν με το ρόλο που παίζουν στο Κυπριακό οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα ο Χόλμπρουκ και ο βοηθός του Μίλερ. Από την ανάλυση του πρεσβευτή προβάλλουν οι ανησυχίες για δυσάρεστες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς η Ουάσιγκτον ακολουθεί μια πολιτική "επιβράβευσης του θύτη", ζητώντας από την ελληνική πλευρά να ακολουθήσει μια κατευναστική πολιτική απέναντι στις απαιτήσεις Αγκυρας.

Η εκτελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νικολάου αρνήθηκε να σχολιάσει το κείμενο. "Πρέπει να γνωρίζετε, είπε, ότι για υπηρεσιακά κείμενα, που μάλιστα έχουν τη μορφή του απορρήτου, δεν μπορεί να γίνει δημόσια συζήτηση".

Οταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ρωτήθηκε πώς σκοπεύει η Αθήνα να αντιμετωπίσει την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, η οποία ουσιαστικά έχει στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους, η Νικολάου υποστήριξε ότι "δεν έχουμε υπόψη μας κανενός είδους τέτοια πρωτοβουλία ή κάποια τέτοια κίνηση. Ολα τα αντιμετωπίζουμε με βάση τις πάγιες θέσεις μας. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ