Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ
Λάμπρυνε το Κίνημα Ειρήνης

Κηδεύτηκε χθες στον Κόκκινο Μύλο, ο παλαίμαχος αγωνιστής της ειρήνης, Κώστας Παλληκάρης,με τη συνοδεία των δικών του, φίλων και συναγωνιστών του, από το φιλειρηνικό κίνημα, που για χρόνια ακούραστα και αφειδώλευτα πρόσφερε τις υπηρεσίες του.

Ο Κ. Παλληκάρης γεννήθηκε το 1909 στα Χωστιά Θηβών και από τα σχολικά του ακόμη χρόνια διακρίθηκε για τη ροπή του στα Γράμματα, ως άριστος μαθητής και αργότερα αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Παράλληλα εργαζόταν ως υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, από το οποίο απολύθηκε για τα φρονήματά του.

Κομμουνιστής από τα πρώτα κιόλας φοιτητικά του χρόνια, πρωτοστάτησε στους αγώνες των φοιτητών και των δημοσίων υπαλλήλων. Το 1936 στη δικτατορία του Μεταξά, φυλακίστηκε για τις ιδέες του. Στην Κατοχή ήταν από τα πρώτα μέλη του ΕΑΜ και έγινε καθοδηγητής στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Το 1947 εξορίστηκε για τις ιδέες του στις Ράχες της Ικαρίας και στη Μακρόνησο. Αποφυλακίστηκε το 1951 και μετά τη μεταπολίτευση έγινε από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,και ήταν η ψυχή της Παναθηναϊκής Επιτροπής, όπου στη θέση του οικονομικού υπεύθυνου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Σε όλους τους αγώνες του βρήκε συμπαραστάτη και βοηθό την αγαπημένη του γυναίκα, Ελευθερία.

Στο χθεσινό στερνό αντίο εκ μέρους του κινήματος ειρήνης, της ΕΕΔΥΕ τον αγωνιστή αποχαιρέτισε ο πρόεδρός της και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελος Μαχαίρας,ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολύπαθη ζωή του, την πολύμορφη δράση και ανιδιοτελή προσφορά του, που λάμπρυνε το κίνημα της ειρήνης στη χώρα μας.

Επίσης παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης και ο οργανωτικός γραμματέας Γρ. Πετρόπουλος,πολλά μέλη της Γραμματείας και της Παναθηναϊκής Επιτροπής, ενώ τον αγωνιστή που έφυγε συνόδευσαν και τα λόγια της εκπροσώπου της Επιτροπής Ειρήνης Ριζούπολης - Πατησίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ