Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαπραγματεύσεις για την επικύρωση του πρωθυπουργού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος ξαναπρότεινε τον Σεργκέι Κιριένκο για το αξίωμα του πρωθυπουργού, και της Κρατικής Δούμας, οι ηγέτες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΚΟ) της οποίας δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την Παρασκευή τον "προστατευόμενο" του Προέδρου. Ο Γιέλτσιν από τη μεριά του απειλεί τους βουλευτές με τη διάλυση της Δούμας, αν δεν επικυρωθεί ο Κιριένκο. Τη Δευτέρα συνεδρίασε το προεδρείο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ) και μετά ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της ΛΠΕΡ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, τόνισε ότι οι ΚΟ της αριστερής αντιπολίτευσης (ΚΚΡΟ, Αγροτικό Κόμμα και "Ναροντοβλάστιε") θα καταψηφίσουν και πάλι τον Κιριένκο. Επίσης, έθεσε το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού, ώστε η ψηφοφορία να είναι ανοιχτή: "Θέλουμε η θέση της κάθε ΚΟ και βουλευτικής ομάδας να είναι ολοφάνερη... Θα γίνει σαφές ποιος είναι ποιος. Για την ώρα όμως όλοι προσπαθούν να μαντέψουν ποιοι κρύβονται πίσω από τον αριθμό 143 που ψήφισαν τον Κιριένκο". Το προεδρείο της ΛΠΕΡ κάλεσε τα κόμματα και κινήματα που την απαρτίζουν "να είναι έτοιμα για δραστήριες μαζικές κινητοποιήσεις για την προάσπιση της νομιμότητας και της τάξης στη χώρα". Χτες το πρωί συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δούμας και εκ νέου οι ηγέτες των ΚΟ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Κιριένκο. Με αυτή την εντολή, πήγε στη συνάντηση με τον Γιέλτσιν ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ (στέλεχος του ΚΚΡΟ). Αλλά, μετά τη συνάντηση, έκανε μια δήλωση στους δημοσιογράφους που προκάλεσε έκπληξη: "Βλέπω ότι ο Πρόεδρος ασκεί πλήρως το συνταγματικό του δικαίωμα και δε θέλει να το μοιραστεί με κανέναν" και κάλεσε τους βουλευτές της Δούμας να επικυρώσουν την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα. "Πρέπει να τον εγκρίνουμε, διότι η τύχη της Δούμας είναι χίλιες φορές πιο σημαντική για μένα από την τύχη του Κιριένκο", τόνισε ο Σελεζνιόφ. Ο Γιέλτσιν του κατέστησε σαφές ότι, αν η Δούμα απορρίψει τρεις φορές τον υποψήφιό του για την πρωθυπουργία, είναι υποχρεωμένος με βάση το Σύνταγμα να διαλύσει την Κάτω Βουλή. Στη συνέχεια ο Σελεζνιόφ συναντήθηκε με τους ηγέτες της ΚΟ του ΚΚΡΟ (η μεγαλύτερη στην Κρατική Δούμα) για "να τους πείσει ότι έχει δίκιο". Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ ότι "την Παρασκευή η θέση της ΚΟ δε θα αλλάξει. Για να αλλάξει η θέση, πρέπει να συνέλθει η Ολομέλεια της ΚΕ του Κόμματος. Δε θα ψηφίσουμε".

Επικύρωση της "START-2"

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν προέτρεψε τη Δευτέρα, 13 Απρίλη, την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την παράταση της διορίας για την εφαρμογή της συνθήκης "START-2" (για τη μείωση των στρατηγικών όπλων), ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Το εν λόγω πρωτόκολλο, που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Μαντλίν Ολμπράιτ και Γεβγκένι Πριμακόφ, δίνει χρονικό όριο τόσο στη Ρωσία, όσο και στις ΗΠΑ έως το 2007 για να μειώσουν τις μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικές κεφαλές που διαθέτουν. Τη συνθήκη "START-2" είχαν υπογράψει το 1993 οι Πρόεδροι Γιέλτσιν και Τζορτζ Μπους και η αμερικανική Γερουσία είχε επικυρώσει το κείμενο το 1996. Η συνθήκη προβλέπει την περικοπή του αριθμού των ρωσικών και αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών από τις περίπου 6.000 που διαθέτει η κάθε χώρα, γύρω στις 3.500 για κάθε χώρα.

Από τη μεριά τους, οι Ρώσοι βουλευτές εκφράζουν φόβους για το κόστος των περικοπών, καθώς και φόβους ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν νέα συστήματα πυρηνικής άμυνας που ενδεχομένως θα παραβιάσουν τη συνθήκη ΑΒΜ (Αντιβαλλιστικών Πυραύλων), μια άποψη την οποία αρνείται κατηγορηματικά η Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ δέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση του Γιέλτσιν να υποβάλει στη Δούμα τα σχετικά έγγραφα προς επικύρωση της συνθήκης για τα στρατηγικά όπλα "START-2". Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την επιθυμία όπως η Ρωσία υπογράψει τη συνθήκη πριν από την επομένη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών, η πραγματοποίηση της οποίας δεν έχει πάντως προγραμματιστεί έως τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ