Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ '98 ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Οργάνωση άρτια... Υπηρεσία αδύναμη

Επισκευές, επεκτάσεις, ανεγέρσεις Μουσείων, αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων, αναστηλώσεις, στερεώσεις, συντηρήσεις μνημείων, ανασκαφές, εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Δράσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το 1998,όπως το παρουσίασε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.Δηλαδή ό,τι και τα προηγούμενα έτη, με τη διαφορά ότι δεν καταγράφονταν τόσο λεπτομερώς και δεν εξαγγέλλονταν ως σύνολο.

Χτες ακούστηκαν πολλά για έργα που έχουν πολλάκις εξαγγελθεί και δεν έχουν προχωρήσει, έργα που επί σειρά ετών μένουν στάσιμα ή προχωρούν αργά, καθώς και νέες παρεμβάσεις. Το πόσα και αν θα υλοποιηθούν ή έστω θα ξεκινήσουν θα απαντηθεί στον απολογισμό του '98. Σημειώνουμε, όμως, ότι το φετινό πρόγραμμα δράσης συζητήθηκε εξαντλητικά ολόκληρο το Φλεβάρη. Μηχανογραφήθηκε το Μάρτη. Ανακοινώθηκε τον Απρίλη και ακόμα δεν έχει σταλεί στις Διευθύνσεις και τις Εφορείες. Υπολογίζοντας αισιόδοξα, κατά το καλοκαίρι θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Πιθανόν και οι απορροφήσεις να κινηθούν σε αυτούς τους ρυθμούς...

Το βέβαιο ως τώρα είναι ότι τα κονδύλια (Τακτικός, ΔΕ, ΛΟΤΤΟ) - πλην των κοινοτικών - θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα.Η αύξηση της τάξης των 7-10 δισ.,που είπε ο υπουργός Πολιτισμού, είναι προσδοκία και όχι βεβαιότητα. Σχετικά με τα Μουσεία: Κατασκευάζονται 15 νέα και ανακαινίζονται ή επεκτείνονται 14.Στο στάδιο της οριστικής μελέτης είναι οι παρεμβάσεις σε 14 σε υφιστάμενα και η κατασκευή 14 νέων. Βέβαια από την υποβολή και έγκριση της μελέτης μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου, η απόσταση ποικίλλει ανάλογα με την ετοιμότητα των μηχανισμών της Υπηρεσίας. Επίσης, ανακοινώθηκαν μουσεία που "προωθούνται" (π. χ. Βεργίνα, Πάτρα, Πέλλα, Χανιά κ. ά), όχι για πρώτη φορά, και ο "άμεσος εγκαινιασμός" άλλων που εγκαινιάζονται τα τελευταία χρόνια (π. χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής) ή έχουν ήδη εγκαινιαστεί (π. χ. Μυτιλήνης).

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμό, τα Μουσεία υποτάσσονται στους στόχους της Μουσειακής Πολιτικής του ΥΠΠΟ, αλλά πολλά από αυτά χωροθετήθηκαν πριν ανοίξει η συζήτηση περί μουσειακής πολιτικής, όχι επειδή ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες, αλλά ως... απότοκα διαφόρων πιέσεων. Πάντως, για την εκτέλεση των παραπάνω προϋπολογίζονται 13 δισ.

Επίσης, προγραμματίστηκαν 630 παρεμβάσεις σε 300 αρχαιολογικούς χώρους.Σε 192 θα γίνουν παρεμβάσεις συνολικής ανάδειξης και σε 115 απλούστερες και προϋπολογίζονται περίπου 7 δισ.Εξάλλου έχουν καταγραφεί 82 αναστηλωτικές παρεμβάσεις και 296 στερεώσεις μνημείων,που υπολογίζεται ότι θα απορροφήσουν 9 δισ.Οσο για τις ανασκαφές, θα διατεθούν 2,7 δισ. για 579 σωστικές ανασκαφές,ενώ παραμένει σε ισχύ η απόφαση του ΥΠΠΟ να παγώσουν συστηματικές έρευνες πλην 15 ιδιαίτερης σημασίας.

Σημειώνεται ότι από 26 έως 29 του Απρίλη θα παρουσιαστεί το έργο του ΥΠΠΟ το 1997 στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ