Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλίο προσιτό σε όλους

Στο νόμο περί ενιαίας σταθερής τιμής βιβλίου, που ισχύει από τις 6 Μάρτη 1998, αναφέρεται το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών - Προαστίων,που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

"Μέχρι τώρα", αναφέρεται στο ψήφισμα, "οι εκδότες ήταν αναγκασμένοι να διαμορφώνουν τη λιανική τιμή του βιβλίου με το σκεπτικό ότι ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων θα διοχετευόταν στην αγορά μέσω "εκπτωσάδικων" και τελευταία μέσω συγκροτημάτων Τύπου με γνωστά κουπόνια.Για να ανταποκριθούν οι εκδότες στις πιέσεις για μεγαλύτερη έκπτωση, επιβαρύνανε τα βιβλία με 20 - 30% παραπάνω, κοινό μυστικό σε όλους μας. Ο κύριος χαμένος ήτανε ο αναγνώστης, το βιβλίο και οι βιβλιοπώλες, που υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους και την αδυναμία, του να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις".

"Θεωρούμε ότι ο νόμος για την ενιαία τιμή είναι κατ' αρχήν θετικό γεγονός. Είναι κατάκτηση των ανθρώπων του βιβλίου. Εχουμε υποχρέωση όλοι μας τώρα, που τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης σφίγγουν σκληρά το ζωνάρι των εργαζομένων και το δικό μας, να περιφρουρήσουμε και θα το κάνουμε, την τήρηση του νόμου για την ενιαία τιμή βιβλίου, με σκοπό και στόχο να φτάνει στην ίδια τιμή σε όλη την Ελλάδα και να γίνει φτηνότερο. Δείγμα συμμετοχής και ευαισθησίας στους αγώνες των εργαζομένων: να γίνει το βιβλίο προσιτό σε όλους".

Οσον αφορά στους φοιτητές,ο σύλλογος πιστεύει ότι τα βιβλία τους πρέπει να είναι δωρεάν."Πρέπει οι βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων (έως ανύπαρκτες προς το παρόν), να εμπλουτιστούν και να γίνουν κυψέλες μόρφωσης και μάθησης".

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών - Προαστίων, ομόφωνα προτείνει την άμεση βελτίωση του νόμου.Συγκεκριμένα "να τροποποιηθεί η παράγραφος που προβλέπει πρόσθετες παροχές, γιατί αφήνει κενά και επιτρέπει καταστρατήγηση του νόμου.Να μειωθούν οι εξαιρέσεις από την ενιαία τιμή, όσον αφορά στην ιδιότητα του αγοραστή (άνιση μεταχείριση μεταξύ εκδοτών και βιβλιοπωλών στις αγορές νομικών προσώπων)".

Επίσης, ο Σύλλογος ζητά "να παίξει το ΕΚΕΒΙ ενεργητικό ρόλο στην κατεύθυνση της εφαρμογής νόμου. Η ουδετερότητά του κρύβει άλλες σκέψεις.Η έκδοση φυλλαδίου και η χρηματοδότηση εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα θα βοηθούσε το χώρο του βιβλίου".

Τέλος, "να δημιουργηθεί στην ΠΟΕΒ, επιτροπή που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου και θα την προστατεύει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ