Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΒΟΡΤΕΛΙΝΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Ταξικά, αγωνιστικά τιμάμε την Πρωτομαγιά

- Προχτές δεκάδες εργατικά σωματεία της Αθήνας αποφασίσατε να γιορτάσετε την Πρωτομαγιά στην πλατεία Συντάγματος ταξικά, αγωνιστικά. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σ' αυτήν την απόφαση;

- Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την παρατεταμένη επίθεση της κυβέρνησης, η οποία, πιστή στις εντολές των λεγόμενων "εταίρων" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσπαθεί με τον πιο ανάλγητο τρόπο, στο όνομα της ΟΝΕ και της σύγκλισης των οικονομιών, να αφαιρέσει δικαιώματα και όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Σήμερα βλέπουμε να εντείνεται η λιτότητα, να αυξάνονται οι φόροι, να χειροτερεύει το βιοτικό μας επίπεδο, να εξανεμίζονται οι ισχνοί μισθοί και οι συντάξεις. Βλέπουμε να αφαιρούνται οι κοινωνικές παροχές, να ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστική είναι η προώθηση και θεσμοθέτηση της γενικής κατάργησης του ωραρίου και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην "Ολυμπιακή", που είναι ο προπομπός και για τις άλλες ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ κλπ.). Επίσης, έχει ετοιμαστεί ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Σε όλα αυτά οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ακολουθούν τη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής, σε σημείο που να γίνονται πραγματικά οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους, αφού δεν αναπτύσσουν και δε συντονίζουν τους αγώνες. Εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και γι' αυτό πήραμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε την πρωτομαγιάτικη απεργιακή μας συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, με περιεχόμενο και κατεύθυνση που θα ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές παραδόσεις της εργατικής τάξης και στις ανάγκες της εποχής μας.

- Ποια είναι τα κυρίαρχα ζητήματα, που σκοπεύετε να αναδείξετε με το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς;

- Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και όλο το λαό της Αθήνας να αγωνιστούν ενωμένοι και μαχητικά για: Υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για δικαίωμα στις ΣΣΕ και των εργαζομένων του δημοσίου. Υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Προώθηση λύσεων, όπως 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο. Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για μαχητική ΤΑ, με έντονα κοινωνικά και λαϊκά χαρακτηριστικά. Να απαιτήσουμε να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από τον καταστροφικό "κοινωνικό διάλογο".

- Μετά την Πρωτομαγιά, μπαίνουμε στην τελική ευθεία της κυβερνητικής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. Τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια;

- Είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την αναχαίτιση της επίθεσης και ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, από επιτροπές στους χώρους δουλιάς, να προσπαθήσουν να συντονίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας, του δίκιου μας, της ίδιας μας της ζωής. Γιατί, τα μέτρα που μας περιμένουν θα είναι πολύ σκληρότερα και απαιτούν έναν πανεργατικό - πανελλαδικό μέτωπο αντίστασης και ρήξης με τις επιλογές των μονοπωλίων και των κομμάτων της ευρω-υποταγής. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να πάρουν η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση.

Στ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ