Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

Ενα χρόνο ακριβώς μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου είχε ενημερωθεί ο ίδιος προσωπικά για τα προβλήματα της Αστυνομίας και την πορεία της εγκληματικότητας στη χώρα μας, η κυβέρνηση κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης αναγκάστηκε χτες να ανακοινώσει ότι προωθεί την υλοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος της Αστυνομίας, ύψους 100 δισ. δραχμών, ότι θα κάνει έκτακτες προσλήψεις αστυνομικών και ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων αστυνόμευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την ενίσχυση της Αστυνομίας, με προσωπικό και μέσα, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη πέντε κυβερνητικών στελεχών, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου (Γ. Ρωμαίος, Α. Τσοχατζόπουλος, Α. Παπαδόπουλος, Σ. Σουμάκης και Γ. Παπαντωνίου). Η σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, είχε αντικείμενο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τη λήψη μέτρων για την προστασία του πολίτη και την ασφάλεια των χερσαίων και παράκτιων συνόρων. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ότι "δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός της ανασφάλειας ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, πρέπει να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας και ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν την αίσθηση πως η πολιτεία τους προστατεύει". Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη των ευθυνών που επωμίζονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι των κρατικών υπηρεσιών (Αστυνομία, Λιμενικό) που έχουν επωμιστεί το βάρος της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στη χώρα μας.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει εφτά σημεία, τα οποία, εφόσον εφαρμοστούν με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν τη σημερινή μίζερη εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ερώτημα όμως είναι αν και πόσο είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει τα Σώματα Ασφαλείας, επανακαθορίζοντας το ρόλο τους, ώστε να υπηρετήσουν πράγματι την ελληνική κοινωνία και να μην αποτελούν την αιχμή του δόρατος ενός αυταρχικού κράτους.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας, η οποία θα αξιοποιήσει το θεσμό του λίζινγκ για την ανανέωση των οχημάτων της Αστυνομίας και την εγκατάσταση νέου τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού υλικού. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα είναι τριετές και θα κοστίσει 100 δισ. δραχμές, συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης για τις προσλήψεις προσωπικού. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα προσληφθούν εκτάκτως 1.300 υπάλληλοι, που θα προέρχονται από Ειδικά Σώματα του Στρατού και θα ενταχθούν αμέσως στην Αστυνομία. Για να γίνει αυτό εφικτό, θα συντομευτεί κατά τρεις μήνες ο χρόνος εκπαίδευσης των δοκίμων αστυφυλάκων, της δεύτερης εκπαιδευτικής σειράς, που είχε προσληφθεί μέσω των πανελληνίων εξετάσεων (δέσμες). Φέτος επίσης θα προσληφθούν μέσω των πανελληνίων εξετάσεων 2.000 δόκιμοι, αντί των 1.500, που προσλαμβάνονταν μέχρι τώρα. Αλλοι 1.000 αναμένεται να προσληφθούν για την επάνδρωση της Αστυνομίας Συνόρων μέχρι τέλους του έτους.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσα στο Μάη θα ενισχυθεί εκτάκτως η Αστυνομία με το ποσό των τριών δισ. δραχμών για την αγορά κυρίως περιπολικών. Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση και τον έλεγχο των συνόρων αποφασίστηκε να ενισχυθούν τα παράκτια και χερσαία σύνορα από δυνάμεις του Στρατού και του Ναυτικού, σε συνεργασία με δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι για τον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση, δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράσεις με στόχο το χτύπημα των μεταναστών (2009-12-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-09-03 00:00:00.0)
Αμεσες λύσεις στα προβλήματα (2005-01-28 00:00:00.0)
«Ολο νόμοι κι αστυνόμοι...» (2002-04-27 00:00:00.0)
Αυτό που εκσυγχρονίζουν είναι η καταστολή (2000-01-14 00:00:00.0)
Οι προτάσεις του ΚΚΕ (1999-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ