Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξελίξεις στην Κεντρικής Ελλάδος και Κρήτης

Εντονες διεργασίες θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στις μικρές υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες. Ετσι, εκτός από την υπόθεση της Ιονικής, για την οποία εκκρεμεί προς το παρόν η μέθοδος, με την οποία θα υλοποιηθεί η ειλημμένη πλέον απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημά της, εξελίξεις θα υπάρξουν στο επόμενο διάστημα στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος και στην Τράπεζα Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος (ΤΚΕ), επιταχύνονται οι διαδικασίες προκήρυξης του δεύτερου επαναληπτικού διαγωνισμού για την πώλησή της, κατά τα πρότυπα του πρώτου (ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι είχε κριθεί άγονος λόγω του εξευτελιστικού τιμήματος ύψους 6,8 δισ. δρχ. που είχε προσφέρει η Εγνατία Τράπεζα). Αυτό το διάστημα συνεχίζεται η διαδικασία επικαιροποίησης της αποτίμησης της αξίας των μετοχών της ΤΚΕ από την εταιρία COOPERS & LYBRAND, βάσει της μελέτης που είχε γίνει από την ίδια εταιρία κατά την πρώτη απόπειρα ξεπουλήματος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η διαδικασία της επικαιροποίησης θα αναδείξει την αξία της ΤΚΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της πρώτης μελέτης, με την οποία η αξία της είχε υπολογιστεί γύρω στα 20 - 24 δισ. δρχ. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια ειδικού ελέγχου για την οικονομική κατάσταση και το ύψος των επισφαλειών της τράπεζας από την εταιρία Arthur Andersen. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παραπάνω διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το πρώτο 15ήμερο του Μάη και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού. "Κλειδί" στην έκβαση του δεύτερου διαγωνισμού θα αποτελέσει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της λεγόμενης "ομάδας Δούκαρη" (παλιοί ιδιοκτήτες της ΤΚΕ), η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα. Μέχρι στιγμής, πάντως, φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της ΤΚΕ η Τράπεζα Αττικής.

Οι διαδικασίες για το ξεπούλημα της ΤΚΕ θα ολοκληρωθούν αφού προηγουμένως λήξει η υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης,για την οποία αναμένεται να προκηρυχτεί γύρω στις αρχές καλοκαιριού ο τρίτος κατά σειρά διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή της. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα φανεί διατεθειμένη - μετά τις δύο προηγούμενες απόπειρες - να ξεπουλήσει την τράπεζα, αντί "πινακίου φακής", σε όποιον ενδιαφερόμενο αγοραστή βρεθεί, το κλίμα για την Κρήτης χαρακτηρίζεται δυσμενές, ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης από τον όμιλο της Πειραιώς. Ετσι, ως πιθανότατο σενάριο για το μέλλον της Τράπεζας Κρήτης, θεωρείται ο διαμελισμός της και το ξεπούλημα των περιουσιακών της στοιχείων ξεχωριστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ