Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βασιλικότερος του βασιλέως

Η υποτίμηση της δραχμής ήταν αναπόφευκτη. Ομως, από μόνη της ήταν αρκετή. Για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, είναι ανάγκη να παρθούν κι άλλα μέτρα, τα οποία θα αφαιρούν κεκτημένα από τους εργαζόμενους και θα διευρύνουν τα κέρδη και τα προνόμια των μεγάλων επιχειρήσεων. Και τέτοια μέτρα είναι ο παραπέρα περιορισμός των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, η ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η μετατροπή του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε σύστημα κοινωνικής ανασφάλειας κλπ. Κάπως έτσι τα είπε, σε ελεύθερη μετάφραση, όχι ο πρόεδρος του ΣΕΒ ή κάποιος άλλος εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλ. Μπαλτάς. Και τα είπε αυτά σε εκπροσώπους των πολυεθνικών και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, που μετείχαν σε επιχειρηματικό συνέδριο που έγινε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Ιδού το ακριβές απόσπασμα της ομιλίας του κ. υφυπουργού, στο επιχειρηματικό συνέδριο της Ν. Υόρκης:

***

"Η αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής ήταν αναπόφευκτη (...). Ομως, για να επιτύχουμε μόνιμα θετικά αποτελέσματα (...), η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει ορισμένα - επιπλέον - ριζικά μέτρα στους τομείς των κρατικών δαπανών, της αγοράς της εργασίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και της εξυγίανσης των προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων". Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να πείσει τους παραβρισκόμενους ότι η Ελλάδα είναι χώρα ευκαιρίας και συμφέρει, γιατί ανταμείβει τις ξένες επενδύσεις με παχυλά κέρδη, σημείωσε: "Με τη διαφοροποίηση της οικονομικής στρατηγικής της (σ. σ. της κυβέρνησης Σημίτη) στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης, που είναι το κυριαρχικό φαινόμενο της εποχής μας, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες". Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα πως "οι μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις (σ. σ. έτσι βάφτισε το μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων που προώθησε την τελευταία διετία η κυβέρνηση Σημίτη) και η μοναδική θέση της Ελλάδας στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσφέρουν μια πραγματική πρόκληση στους Αμερικανούς επενδυτές, σ' αυτούς που επιδιώκουν θεαματικές αποδόσεις".

***

Μιλώντας από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ιάσων Στράτος, έκανε λόγο για "νέο ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις", που παρατηρείται στην Ελλάδα την τελευταία τριετία. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι αυτό το κλίμα ενισχύεται από την απόφαση της συμμετοχής της Ελλάδας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών σε συνδυασμό με την υποτίμηση της δραχμής.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας τα είπε πολύ καλύτερα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Ηταν βασιλικότερος του βασιλέως...

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ