Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικάνικο "καπέλο" στον ΟΗΕ

Σε ασφυκτικές πιέσεις, με στόχο την τοποθέτηση του Κυπριακού σε ένα διαφορετικό πλαίσιο απ' αυτό που προβλέπουν οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, προχωρά η αμερικανική διπλωματία, δημιουργώντας "ανησυχία" σε Αθήνα και Λευκωσία.

Χτες στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε "ιδιωτικά" με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και το αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν ακριβώς η αναζήτηση μιας κοινής τακτικής για την αντιμετώπιση (ή μήπως την ικανοποίηση;) των πιεστικών αμερικανικών αιτημάτων, τα οποία με σαφήνεια διατυπώθηκαν τις προηγούμενες μέρες κατά την επίσκεψη στην περιοχή του απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό - και βοηθού του Χόλμπρουκ - Τόμας Μίλερ.

Σύμφωνα με τις λίγες πληροφορίες που "κυκλοφόρησαν" μετά τις επαφές του Μίλερ σε Λευκωσία και Αθήνα, άμεση προτεραιότητα της Ουάσιγκτον κατά την παρούσα φάση, φαίνεται πως είναι η επανεκκίνηση του διακοινοτικού διαλόγου, κατά τρόπο, όμως, που θα επιτρέψει τη μετεξέλιξή του σε μια "διάσκεψη" για την αναζήτηση "λύσης".

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι σε Αθήνα και Λευκωσία, οι Αμερικανοί επιδιώκουν - και αυτό θα γίνει σαφέστερο με την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο στις αρχές του επόμενου μήνα - τη δρομολόγηση μιας διαδικασίας "τύπου Ντέιτον", στην οποία θα λάβουν μέρος εκτός των δύο κοινοτήτων, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αγγλία, εκπρόσωπος της ΕΕ και, προφανώς, οι ΗΠΑ που θα έχουν υπό την αιγίδα τους το όλο εγχείρημα.

Πάντως πίσω από τη "σπουδή" της αμερικανικής διπλωματίας και το "πιεστικό ενδιαφέρον" του Ρ. Χόλμπρουκ, έμπειροι διπλωμάτες σε Αθήνα και Λευκωσία διακρίνουν την επιθυμία της Ουάσιγκτον να "βοηθήσει", κατ' αρχήν, στην εξίσωση του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ