Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκλέχτηκε πρωθυπουργός ο Σ. Κιριένκο

Απείχαν από τη μυστική ψηφοφορία οι κομμουνιστές βουλευτές

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η τρίτη και τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία για την επικύρωση της υποψηφιότητας του προτεινόμενου από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν για το πρωθυπουργικό αξίωμα, Σεργκέι Κιριένκο, πραγματοποιήθηκε χτες στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή). Η ψηφοφορία ήταν μυστική, με ψηφοδέλτια, αφού απορρίφθηκε η πρόταση για φανερή ψηφοφορία. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Κιριένκο συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. Από τους 400 παρόντες στη Δούμα βουλευτές, ψηφοδέλτια πήραν 315 βουλευτές, αλλά μόνο 276 ψήφισαν. Ετσι, επί συνόλου 276 ψηφισάντων βουλευτών, 251 ψήφισαν υπέρ του Κιριένκο και 25 κατά. Για την επικύρωσή του ως πρωθυπουργού της χώρας, ο Κιριένκο χρειαζόταν 226 ψήφους. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι ορισμένοι κομμουνιστές βουλευτές (περίπου 20) συμμετείχαν στη μυστική ψηφοφορία για την έγκριση του Κιριένκο, παραβιάζοντας την απόφαση της προχτεσινής έκτακτης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΡΟ να καταψηφιστεί ο Κιριένκο στην τρίτη ψηφοφορία και σε περίπτωση μυστικής να απέχουν.

Σήμερα, μετά τη δημιουργηθείσα κατάσταση, το ΚΚΡΟ έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πώς να ενεργήσει σ' αυτήν την περίπτωση. Εξυπακούεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συμβιβαστική πολιτική ορισμένων κομμουνιστών βουλευτών επισκιάζει ολόκληρο το κόμμα και προσφέρει στην αστική προπαγάνδα επιχειρήματα για αβάσιμη κριτική. Συνάμα, όμως, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ συμμετέχουν ορισμένοι βουλευτές που δεν είναι μέλη του ΚΚΡΟ. Τώρα είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα. Η τελική ανάλυση θα γίνει, προφανώς, ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική. "Ναι, ορισμένα μέλη μας πήραν ψηφοδέλτια", δήλωσε κομμουνιστής αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι "μετά την ψηφοφορία θα γίνει έρευνα επί του θέματος".

Ο Κιριένκο παρακολούθησε με νευρικότητα τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος εκφώνησε έναν σύντομο λόγο, σημειώνοντας ότι τρέφει "τον ίδιο σεβασμό προς αυτούς που με ψήφισαν και προς αυτούς που με καταψήφισαν, σ' αυτούς που πήραν ψηφοδέλτιο και σ' αυτούς που δεν πήραν".

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο διόρισε τον 35χρονο Σεργκέι Κιριένκο πρωθυπουργό λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Δούμα και αφού προηγήθηκε συνάντηση των δυο ανδρών. "Κέρδισε η λογική και η προσέγγιση του κρατικού συμφέροντος επί των στενών κομματικών συμφερόντων", τόνισε ο Γιέλτσιν. Επίσης, ο Γιέλτσιν απηύθυνε από το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ τηλεοπτικό διάγγελμα σχετικά με το νέο πρωθυπουργό. Δήλωσε ότι τα περισσότερα μέλη της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ