Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδείες στην Ευρώπη πριν από το Λονδίνο

ΒΟΝΝΗ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ .-

Συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες έχουν τόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο του Λονδίνου, στην οποία θα συναντηθούν ξεχωριστά με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, μετά από την επιτυχημένη διαμεσολάβηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

"Την ανάληψη ενεργότερου ρόλου εκ μέρους της Ευρώπης και την άσκηση έντονων πιέσεων στο Ισραήλ, προκειμένου να πάψει να θέτει εμπόδια και να αποδεχτεί τη νέα αμερικανική πρόταση", ζήτησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετά από τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ. Ο Γιασέρ Αραφάτ επανέλαβε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα προχωρήσει σε ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους το 1999, όπως προβλέπουν οι υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ανακήρυξη θα γίνει, ακόμα και αν δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

Συγκρατημένος εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ευρώπη σκοπεύει να αναμειχτεί ενεργότερα στην "ειρηνευτική διαδικασία", χωρίς, όμως, να έχει καμία πρόθεση ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, οι οποίες και είναι υπεύθυνες για την πορεία των συνομιλιών. Ο Κλάους Κίνκελ τόνισε ότι όλη η Ευρώπη τρέφει πολλές ελπίδες για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Λονδίνου και κάλεσε το Ισραήλ να απομακρύνει τις δυνάμεις του από τη Δυτική Οχθη και να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα. Εντούτοις, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να μην προχωρήσει σε διακήρυξη ανεξαρτησίας αν δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, έτσι ώστε "να μην κλιμακωθεί η ένταση". Ο Αραφάτ, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία συνοδεύοντας τον Ιορδανό μονάρχη Χουσεϊν, που πρόκειται να τιμηθεί από τα γερμανικά ΜΜΕ, θα συναντιόταν, χτες το βράδυ, και με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ.

Στην Ευρώπη, όμως, βρίσκεται και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ολοκλήρωσε, χτες, τη διήμερη επίσκεψή του στην Πολωνία. Ο Νετανιάχου, ο οποίος κάλεσε τους Εβραίους της Πολωνίας να επιστρέψουν στο Ισραήλ, μετέβη στην Πολωνία για να πάρει μέρος στην ετήσια πορεία προσκυνήματος στο στρατόπεδο του Αουσβιτς. Ο Νετανιάχου, μετά από τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Τζέρτζι Μπούζεκ και αναφερόμενος στην "ειρηνευτική διαδικασία", επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει εκπληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις απέναντι στους Παλαιστινίους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κηδεία Πέρες με ευχολόγια για «ειρήνη»... (2016-10-01 00:00:00.0)
Βρετανική προώθηση... αμερικανικής πρόσκλησης (1998-04-22 00:00:00.0)
Υπολογισμοί μετά την απελευθέρωση του Σ. Α. Γιασίν (1997-10-03 00:00:00.0)
Σπεύδει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής (1997-03-27 00:00:00.0)
Η "ύφεση" δεν υποκρύπτει το αδιέξοδο... (1996-10-09 00:00:00.0)
Παντού σκληρές διαπραγματεύσεις (1996-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ