Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
"Εξουσιοδοτήσεις" αντί για αγώνα

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ απέρριψε την απεργιακή πρόταση της ΕΣΑΚ για την ΕΓΣΣΕ, εξουσιοδοτώντας σχετικά την Εκτελεστική Επιτροπή. Συμπόρευση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο πλαίσιο για την Πρωτομαγιά

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας την Πρωτομαγιά αποφάσισε χτες ομόφωνα η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ,ύστερα από μια πολύωρη συνεδρίαση, κατά την οποία η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ειδικότερα οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επέβαλαν τις δικές τους θέσεις στα θέματα του διεκδικητικού πλαισίου της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, στον τόπο της συγκέντρωσης (Πεδίον Αρεως) και στη διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υπονομεύοντας έτσι την πάλη για τις συμβάσεις.

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ πρότειναν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και ένα πλαίσιο διεκδίκησης που απαντά σε όλες τις κυβερνητικές προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν όλα τα σωματεία της Αθήνας στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος,έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα αγώνα και ενότητας, κόντρα στις λογικές της συναίνεσης και του συμβιβασμού.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού της δράσης για υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι η σημαντική συμμετοχή των εργαζομένων στην προηγούμενη 24ωρη απεργία έχει να κάνει "με την ανάγκη που νιώθουν σήμερα οι εργαζόμενοι να αντισταθούν και να πουν το δικό τους ΟΧΙ απέναντι σε αυτή την πολιτική που η κυβέρνηση εφαρμόζει". Πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα ότι "δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική" και ένα μήνυμα "αντίστασης απέναντι στις επιλογές των βιομηχάνων", καθώς και ένα μήνυμα προς "τη συνδικαλιστική ηγεσία, τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το τρόπο, αλλά πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα και να αφήσουμε τη γραμμή της συναίνεσης και να ενισχύσουμε τη γραμμή του αγώνα και της ταξικής πάλης".

Οι προτάσεις της ΕΣΑΚ απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία κατέληξε σε ένα πλαίσιο που διαπνέεται από την αντίληψη της αποδοχής του "κοινωνικού διαλόγου", της ρύθμισης των "απορυθμισμένων" εργασιακών σχέσεων, της αντιμετώπισης του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ με τις προτάσεις που είχε η ΓΣΕΕ το... 1996, όταν ψηφιζόταν ο νόμος 2414 για τον "εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", με τον οποίο είχε συμφωνήσει!

Υστερα από εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου,αποφασίστηκε με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ,η πραγματοποίηση πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως,υπό την αιγίδα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ. Καταλήχθηκε επίσης το πλαίσιο της συγκέντρωσης και εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει 24ωρη απεργία ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ΕΓΣΣΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία του πλαισίου και του προγράμματος δράσης που πρότεινε, θέλησε να προβοκάρει την πρωτοβουλία των σωματείων της Αθήνας για το γιορτασμό, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "όσοι επιλέγουν διασπαστικές κινητοποιήσεις έχουν την ευθύνη έναντι της ιστορίας και έναντι αυτών που εκπροσωπούν". Η επίθεση αυτή έγινε και από τη ΔΑΚΕ και την ΑΠ. Με την εισήγηση συμφώνησαν πλήρως και οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ, οι οποίοι όμως δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία, αφού αποχώρησαν για να πάνε στην κηδεία του Κ. Καραμανλή. Το δικό της πλαίσιο πρότεινε και ψήφισε η ΑΠ, σε μια προσπάθεια διαχωρισμού της θέσης της από την ΠΑΣΚΕ, ωστόσο στη συζήτηση που ακολούθησε - όπως έγινε και με τις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ - θέλησε να αποσαφηνίσει ότι δεν είναι εναντίον του "κοινωνικού διαλόγου". Εκτός αυτού, δεν ξεκαθάρισε αν θα συμμετάσχει ή όχι στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για τη διεκδίκηση της ΕΓΣΣΕ είναι: Μέσα στο Μάη πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας,που θα συνδυάζεται με τα ζητήματα των ΔΕΚΟ και θα υπερασπίζει την Αμυντική Βιομηχανία. Πραγματοποίηση συλλαλητηρίου έξω από τον τόπο και την ώρα που θα γίνει η επόμενη διαπραγματευτική συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την ΕΓΣΣΕ. Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, συλλαλητήρια, πορείες, καταλήψεις κ. ά.

Προτάθηκαν επίσης οι θέσεις της ΕΣΑΚ για:

- Σύγκρουση και ρήξη με κεφάλαιο και κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

- Συγκρότηση πανελλαδικού αγωνιστικού μετώπου, για απεργιακό συντονισμό όλων των ΔΕΚΟ και χάραξη γραμμής αντίστασης με όλες τις επιχειρήσεις της Αμυντικής Βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ