Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Προσπάθεια συρρίκνωσής της

Για "συρρίκνωση της ειδικής αγωγής" κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή, οι οποίοι, με αφορμή την προώθηση του νομοσχεδίου "Συμπλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για την ειδική αγωγή και άλλες διατάξεις", επισημαίνουν ιδιαίτερα τη σημασία των ειδικών τάξεων, οι οποίες μετονομάζονται σε "τμήματα ένταξης" και την καταστρατήγηση του ωραρίου τους.

Το σχέδιο νόμου, ουσιαστικά, κινείται στο πλαίσιο των προηγούμενων νομοσχεδίων για την ειδική αγωγή, που αποσύρθηκαν κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των γονιών. Στο νέο νομοσχέδιο, θέματα ουσιαστικά που αφορούν τη δομή, τη λειτουργία, το προσωπικό που απασχολείται στην ειδική αγωγή παραπέμπονται για ρύθμιση σε Προεδρικά Διατάγματα, ενώ αφήνεται ανοιχτός ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ειδικής αγωγής.

Αναφερόμενοι στην κατάργηση των ειδικών τάξεων, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή τονίζουν πως "με τον τρόπο αυτό υποτιμάται και παραγνωρίζεται το θετικό έργο που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα οι ειδικές τάξεις, παρόλο που δεν υποστηρίχτηκαν και δε στηρίχτηκαν όπως έπρεπε από την πολιτεία". Ο αριθμός μάλιστα των ειδικών τάξεων αυξήθηκε σημαντικά μέχρι το 1995 - '96. Ωστόσο απ' αυτή τη χρονολογία και έπειτα παρατηρείται μια αρνητική αλλαγή πορείας απ' την πολιτεία σχετικά με τον παραπάνω θεσμό", επισημαίνουν, καθώς την τελευταία διετία περίπου δεν ιδρύονται ειδικές τάξεις.

Ως "χειροπιαστό παράδειγμα της επίθεσης, που έχει εξαπολυθεί εναντίον των δασκάλων ειδικής αγωγής οι οποίοι δουλεύουν σε ειδικές τάξεις", αναφέρουν την καταστρατήγηση του ωραρίου τους, καθώς υποχρεώνονται να δουλεύουν 25 ώρες αντί 24 - 21 ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, πράγμα που είναι και συνταγματικά ανεπίτρεπτο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή.

Οι ειδικοί εκπαιδευτικοί επισημαίνουν τις ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και καλούν να δώσει μια λύση "που δε θα προσβάλλει και δε θα υποτιμά τη νοημοσύνη των εκατοντάδων δασκάλων ειδικής αγωγής που εργάζονται στις ειδικές τάξεις, η οποία αν δε δοθεί θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την άποψη της κυβέρνησης ότι: "Η ειδική αγωγή κοστίζει", που συνεπάγεται αποδυνάμωση και αποσάθρωση των θεμελίων της, άρα και του προσφερόμενου έργου της με κύριο στόχο τη συρρίκνωσή της", καταλήγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ