Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Με εκατοντάδες εκατομμύρια τρέφεται η ΔΕΦΑ

Προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 18 των δημοτικών συμβούλων Λεων. Αυδή και Ηρας Βαλσαμάκη, για την ακύρωση παράνομης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Παρανομίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών στον προϋπολογισμό της Δημοτικής Επιχείρησης Φωταερίου Αθηνών (ΔΕΦΑ), που εγκρίθηκαν με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, καταγγέλλουν ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής και η δημοτική σύμβουλος Ηρα Βαλσαμάκη.

Με προσφυγή τους που κατέθεσαν στην αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 18 και κοινοποίησαν στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν την εξαφάνιση της παράνομης πράξης με την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την απόφαση 874/9.4.1998 του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε ο Γενικός Οικονομικός Προϋπολογισμός του 1998 της Δημοτικής Επιχείρησης Φωταερίου. Με αυτήν δικαιολογούνται δαπάνες που δεν εμπίπτουν στους σκοπούς της ΔΕΦΑ, όπως αυτοί προβλέπονται από το νόμο και κατά συνέπεια, όπως υπογραμμίζουν ο Λεων. Αυδής και η Η. Βαλσαμάκη, "η απόφαση είναι παράνομη και πρέπει να ακυρωθεί ανεξάρτητα από τις λοιπές ευθύνες όσων συναίνεσαν στην έκδοσή της ή συνέπραξαν με οποιοδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, στην έκδοση ή την εκτέλεση της απόφασης".

Στους σκοπούς της ΔΕΦΑ, που ρυθμίζονται από το άρθρο 1 του Ν. 2234/52 - και δεν μπορούν να τροποποιηθούν παρά μόνο με νόμο ή με πράξη που προβλέπει ο νόμος - σημειώνουν ειδικά οι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν εμπίπτουν η δημιουργία και η λειτουργία εγκαταστάσεων που αποβλέπουν στην ικανοποίηση αναγκών πολιτιστικών, ούτε η δημιουργία χώρων για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Δήμου Αθηναίων ή άλλων νομικών προσώπων που επιδιώκουν σκοπούς διαφορετικούς από τη ΔΕΦΑ! Αλλωστε, όπως υπογραμμίζουν, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ μετέχουν κατά το νόμο εκπρόσωποι φορέων εντελώς αναρμόδιων (!) για την εκτίμηση έργων και δραστηριοτήτων διαφορετικών από τους σκοπούς της επιχείρησης. Επιπλέον, από την 1.1.98 η ΔΕΦΑ έπαψε να έχει αντικείμενο, αφού μετά την υπογραφή της σύμβασης για το φυσικό αέριο τα έργα αρμοδιότητάς της ανατέθηκαν σε άλλα νομικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον καν επιτρεπτή η ίδια η λειτουργία της επιχείρησης.

Ετσι ο προϋπολογισμός, που εγκρίθηκε παράνομα από το Δημοτικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής ποσά: 144.000.000 δραχμές για διαμόρφωση εισόδων, περίφραξη και οικοδομικές εργασίες στο χώρο της ΔΕΦΑ στην Πειραιώς. 179.000.000 δραχμές για τη διαμόρφωση των κτιρίων Δ2 σε ραδιοφωνικό σταθμό. 300.000.000 δραχμές για νέο κτίριο πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο τμήμα Δ4. Ακόμη διάφορες άλλες εργασίες βελτίωσης και εξωραϊσμού κτιρίων διαφόρων μικρότερων ποσών, με αποτέλεσμα το σύνολο του προϋπολογισμού των έργων να ανέρχεται σε 670.000.000 δραχμές.

Η ΔΕΦΑ αναδεικνύεται σε... πραγματική καταβόθρα, αν συνυπολογίσουμε τα τεράστια κονδύλια που έχουν δαπανηθεί εκεί προηγούμενα χρόνια. Με ποιο αποτέλεσμα; Ο πολύφερνος πολιτιστικός χώρος όχι μόνο δεν έχει να δείξει κάποια ιδιαίτερη προσφορά για τους κατοίκους της Αθήνας, αλλά αντίθετα φιλοξενεί κατά καιρούς κέντρα διασκέδασης ιδιωτών αμφισβητούμενης μάλιστα ποιότητας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ