Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το τραγούδι των βατράχων

Δε θυμάμαι να στο είπα. Η πιο εντυπωσιακή φιγούρα εδώ είναι ενός μάγειρα. Στην πραγματικότητα, είναι η μπλούζα του που κάνει τη διαφορά. Ζωγραφισμένη από πίσω, με μαύρο μαρκαδόρο, μια νεκροκεφαλή, φορώντας το καπέλο του μάγειρα και από κάτω δυο σταυρωτά κουζινομάχαιρα. "Ναι μάνα. Καλό είναι το φαϊ...".

Πάλι δεν περνάει η νυχτερινή βάρδια. Να 'ταν τουλάχιστον μια σαν του Καββαδία. Αυτός, όμως, ήταν τυχερός. Το απόγευμα είχαμε την κουβέντα του. Του Λάμπρου δεν του πολυαρέσει, γιατί χρησιμοποιεί πολλές ναυτικές ορολογίες που δεν καταλαβαίνει. "Στις καλές εκδόσεις, υπάρχει και επεξήγηση από κάτω ρε μπάζο". "Ετσι, όμως, χάνεται η μαγεία ρε γκάου". Προτιμά τον Καβάφη.

Ο Γιάννης δε διαβάζει ποίηση. Του αρέσει περισσότερο το πεζό. Περισσότερα δεν προλάβαμε να πούμε, γιατί πλάκωσε δουλιά. Ο Κώστας δεν ήταν εκεί και έτσι δε μάθαμε. Ξέρουμε όμως ότι ακούει παλιό ροκ και κανονίσαμε ένα βράδυ να τα κοπανήσουμε και να τα σπάσουμε.

Ο Ηλίας έφυγε άρον άρον για την Πτολεμαϊδα. Πέθανε η γιαγιά του. Το 'χουν αυτό οι γιαγιάδες. Συνηθίζουν να φεύγουν την Ανοιξη...

Τώρα που ο καιρός είναι καλός, κάθε βράδυ τα βατράχια δίνουν συναυλία στο ποτάμι. Ενα μονότονο κουραστικό τραγούδι. Χιλιάδες μικροί "Κέρμιτ" φωνάζουν για να ξορκίσουν την "Πίγκυ". Χιλιάδες μικρά πράσινα πλασματάκια διαδηλώνουν την κυριαρχία τους στο νερό. Τα ψάρια που κάποτε διεκδικούσαν την πρωτιά είναι πια πολύ λίγα για να αντισταθούν. Το νερό, τα νούφαρα οι καλαμιές είναι δικά τους. Ολοι οι άλλοι είναι απλά περαστικοί. Και φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν κάθε νύχτα.

Αύριο είμαι αγγαρεία στα μαγειρεία. Μέσα στα βρώμικα ταψιά θα δω πολλές μικρές νεκροκεφαλές, που θα πρέπει να τρίψω για να φύγουν. Φυσικά το φαγωμένο σφουγγάρι δε θα κάνει τίποτα, σύρμα δε θα υπάρχει και αναγκαστικά θα πιάσω το κουζινομάχαιρο. Μετά θα απογοητευτώ, θα τα ξεπλύνω με νερό και την επόμενη θα φάμε φασόλια με μπίχλα. Και ύστερα θα γίνουμε κι εμείς πράσινοι σαν τα βατράχια.

Ναι, είναι πολλά τα βατράχια εδώ πάνω και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Μετράνε μέρες ανάποδα. Παλεύουν με τα βρώμικα ταψιά και την αγανάκτηση της αχρηστίας. Περιμένουν τα πρώτα κουνούπια. Τις ζέστες που έρχονται. Χωρίς σιρίτια, μπαίνουν στους δικούς τους παραλλήλους. Απλά βατραχάκια, βατραχοπόντικα, με μεταλλικά κεφαλάκια. Και άμα τύχει χορεύουν και στο φτερό του καρχαρία.

Λίγες μέρες αργότερα: Βέβαια, τα βατράχια, που και που, θυμούνται και τη μεγάλη βρώμικη λίμνη που τα γέννησε και θέλουν να γυρίσουν πίσω με άδεια. Την κανονίζουν. Τη σκέφτονται. Φροντίζουν να συμπέσει με τη Μεγάλη Γιορτή των Εργατοβατράχων και χαζογελούν.

Αλλά κατόπιν πέφτει ως "πέλεκυς" στο "δόξα πατρί" κάτι που στη γλώσσα των γαϊδάρων λέγεται "χοσεμπάουα" και η άδεια αναβάλλεται. Τα βατράχια καταριούνται τις ασκήσεις καταδύσεως, που σώνει και ντε, τώρα πρέπει να γίνουν στην ήσυχη λιμνούλα τους και ξανακοιτούν το ημερολόγιο...

Αναφερόμενος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ