Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεκλογική πρόσληψη ορισμένου χρόνου για 2.500 ανέργους

Τη σχετική προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση προγράμματος 14μηνης "κατάρτισης" 2.500 ανέργων επιστημόνων παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση

Δεκαοχτώ δισεκατομμύρια δραχμές θα διατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και τον ΟΑΕΔ για την υλοποίηση ρουσφετολογικού προεκλογικού προγράμματος για την "κατάρτιση", δήθεν, 2.500 ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα κληθούν να υπηρετήσουν την εφαρμογή του νόμου των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων ("Καποδίστριας"). Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε από τους παραπάνω φορείς, το υπουργείο Εργασίας, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πυρήνα στελεχών και η εξειδίκευσή τους σε θέματα τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων δήμων και το νέο ρόλο που προβλέπει γι' αυτούς ο"Καποδίστριας".

Αυτός ο ρόλος όπως προσδιορίζεται τόσο στο σχετικό νόμο, όσο και στις κατά καιρούς δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, είναιη λειτουργία των Δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η μετατροπή τους δηλαδή σε επιχειρήσεις, οι οποίες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων που εκπροσωπούν, θα επιβάλουν φόρους και τέλη. Την κατεύθυνση αυτή εξυπηρετεί η συγκεκριμένη δημιουργία μεγάλων Δήμων, καθώς ο αιρετός απομακρύνεται από το δημότη και μπορεί, έτσι, πιο άνετα, να εκτελέσει τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές. Στην εισηγητική έκθεση του νόμου για τις αναγκαστικές συνενώσεις, άλλωστε, τονίζεται απροκάλυπτα: "Η αμεσότητα της πολιτικής συμμετοχής που χαρακτήριζε τη δημοκρατική αντιπροσώπευση στις μικρές κοινότητες υποθηκεύεται στο βωμό της αποτελεσματικής διοίκησης".

Πάντως, στην προγραμματική σύμβαση δε διευκρινίζεται η "τύχη" των 2.500 ανέργων μετά το πέρας των 14 μηνών, διάστημα που διαρκεί το πρόγραμμα κατάρτισης. Απλά αναφέρεται: "Για τον προσδιορισμό των ειδικοτήτων των καταρτιζόμενων θα ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που πιθανόν να καλύψουν μετά το τέλος του προγράμματος". Αλλά ακόμα και για όσους καταφέρουν να κερδίσουν μια θέση στους νέους δήμους, αδιευκρίνιστη είναι η σχέση εργασίας με την οποία θα εργάζονται. Το ίδιο το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης - όπου προσεγμένα χρησιμοποιείται η λέξη "απασχόληση" - παραπέμπει σε ενδεχόμενη απορρόφηση των νέων επιστημόνων στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Πού πάνε 18 δισ.; Σύμφωνα με τη σύμβαση, η προεκλογική "κατάρτιση" 2.500 ανέργων, θα κοστίσει 18 δισεκατομμύρια δραχμές. Την προεκλογική σκοπιμότητα εξυπηρετεί ομάδα δημοσιότητας - δημοσιοποίησης του "έργου", που προβλέπεται στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σ' ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος, τα 10 δισ. θα διατεθούν από τον ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα 8 δισ. από το υπουργείο Εσωτερικών. Τα 10 δισ. θα διατεθούν για τα εκπαιδευτικά επιδόματα και την ασφαλιστική κάλυψη των εκπαιδευόμενων, την αμοιβή και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών του εκπαιδευτικού προσωπικού, δαπάνες διαμονής, διατροφής, μετακίνησης, εκπαιδευόμενων, εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών των προγραμμάτων κατάρτισης, δαπάνες προετοιμασίας και υλοποίησης του προγράμματος. Τα δε 8 δισ. θα διατεθούν... "τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο του έργου...".

Στο σύνολο της χώρας προβλέπεται να υλοποιηθούν 110 προγράμματα, που κατανέμονται ανά νομό και περιφέρεια. Θα ξεκινήσουν σταδιακά, από την 1η Ιούνη έως τις 15 Ιούλη 1998 και θα λήξουν από τις 31 Ιούλη έως τις 15 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Ετσι, το σχετικό ρουσφέτι θα χρησιμοποιηθεί και για τις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές και ευρωεκλογές).

Η θεωρητική κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί εναλλάξ με την πρακτική εφαρμογή, η οποία θα υλοποιηθεί σε φορείς της Αυτοδιοίκησης ή σε Τοπικούς Αναπτυξιακούς φορείς, οχτώ ώρες ημερησίως. Οι άνεργοι θα εκπαιδευτούν στις ενότητες: Θεσμικό πλαίσιο κρατικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπική ανάπτυξη. Μορφές οργάνωσης και λειτουργίας των νέων Δήμων - Εξυπηρέτηση του πολίτη. Οικονομικά των ΟΤΑ, χρηματοδοτήσεις, διπλογραφικό λογιστικό σύστημα των Δήμων. Δημόσια τεχνικά έργα και αναπτυξιακά έργα και προγράμματα. Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα και διαδικασίες απόληψης πόρων. Για την εκπαίδευση των νέων πτυχιούχων θα διατεθούν ένας έως τρεις εκπαιδευτές για κάθε πρόγραμμα, οι οποίοι θα προέρχονται από "αρμόδιες αρχές, εξειδικευμένους φορείς, πανεπιστήμια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ