Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Μεθοδεύσεις διάλυσης

Υπόμνημα - καταγγελία του Συλλόγου Γεωπόνων Κέρκυρας

Την πρακτική συρρίκνωσης και διάλυσης του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), που ακολουθεί η κυβέρνηση, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γεωπόνων Κέρκυρας σε υπόμνημά του, το οποίο στάλθηκε στα πολιτικά κόμματα.

Στο υπόμνημα που υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Ηλ. Εμμανουηλίδης τονίζεται ότι η ελληνική δημόσια έρευνα με την παρούσα πρακτική του υπουργού Γεωργίας οδηγείται στην περιθωριοποίηση ή την εξαφάνιση και ότι στη θέση της αναδύεται ιδιωτική αγροτική έρευνα, είτε από ΑΕ είτε από άλλους ιδιωτικούς φορείς. "Εκείνοι που ζημιώνονται από την εξέλιξη αυτή είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και τα τοπικά πολιτικά στελέχη που μένουν χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση στην προσπάθειά τους για χάραξη τοπικής αγροτικής πολιτικής. Η πανεπιστημιακή αγροτική έρευνα δεν μπορεί να καλύψει τα κενά", υπογραμμίζει ο Σύλλογος Γεωπόνων Κέρκυρας. Στο υπόμνημα αναφέρονται τα παρακάτω:

  • "Παρά την ίδρυση ΕΘΙΑΓΕ με το νόμο 1845/1989, η αναχρονιστική, αναποτελεσματική και αντιοικονομική δομή της Αγροτικής Ερευνας παραμένει η ίδια εδώ και δεκαετίες. Η δομή αυτή συνίσταται σε 62 ιδρύματα διαφόρων μεγεθών (Κέντρα, Ινστιτούτα, Σταθμούς κλπ). Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε, τις τελευταίες δεκαετίες, άναρχα, με κύριο κίνητρο τοπικές και γενικότερες κομματικοπολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο συνολικής και ισόρροπης ανάπτυξης της Αγροτικής Ερευνας σε επίπεδο χώρας".
  • "Το 1988, κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του πλαισίου δραστηριότητας του ΕΘΙΑΓΕ, υπήρξε σχέδιο ανάπτυξης της Αγροτικής Ερευνας με βάση την τότε πρόσφατη διαίρεση της χώρας σε 13 Περιφέρειες και το Γνωστικό Αντικείμενο. Ετσι το Οργανόγραμμα του ΕΘΙΑΓΕ θα περιλάμβανε 26 ισχυρές μονάδες (αντί των 62 σημερινών)".
  • "Το παραπάνω σχέδιο παρότι θεωρήθηκε από επιχειρησιακή και οικονομική άποψη πολύ καλό, εγκαταλείφθηκε (ξεχάστηκε) από τους μετέπειτα διαχειριστές της τύχης της αγροτικής έρευνας. Αντί δημιουργικής εργασίας, με βάση τις προσδοκίες για ένα νέο ξεκίνημα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του νέου νόμου για την αγροτική έρευνα, το ΕΘΙΑΓΕ χρησιμοποιήθηκε, ιδιαίτερα επί γενικής διεύθυνσης Ι. Μήτσιου και Μ. Τσόγκα για προσωπική τακτοποίηση και ανέλιξη μεγαλοστελεχών". Εδώ γίνεται αναφορά ακόμα στις δυσμενείς επιπτώσεις, στην αφαίρεση από το ΕΘΙΑΓΕ της περιουσίας της πρώην κρατικής σποροπαραγωγής, τους σταθμούς, κτήματα και φυτώρια που ασχολούνται με την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, (με την παρ. 11, άρθρου 32, νόμου 2040/1992 - ΦΕΚ 70 Α).

Στο υπόμνημα επίσης αναφέρεται: "Παράλληλα με την τελμάτωση της Δημόσιας Αγροτικής Ερευνας, γεννήθηκε, αρχές 1997, ένας νέος Οργανισμός Αγροτικής Ερευνας το ΙΑΓΕ (Ινστιτούτο Αγροτικών Ερευνών) ιδιωτικό, μη κυβερνητικό,μη κερδοσκοπικό. Ο οργανισμός αυτός έχει πανελλήνια εμβέλεια και στόχους πανομοιότυπους του ΕΘΙΑΓΕ. Πρόεδρος ο Δημ. Προβατάς και ΓΓ ο Μιλτ. Τσόγγας (εν ενεργεία, τότε, γενικός διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ).

Η άποψη που εντέχνως διαχέεται ότι το ιδιωτικό ΙΑΓΕ μπορεί να αντικαταστήσει το δημόσιο ΕΘΙΑΓΕ είναι εκτός πραγματικότητας. Το ΙΑΓΕ είναι μια ελιτίστικη ιδιωτική οργάνωση διεθνών και δημοσίων σχέσεων με σκοπό την προβολή των στελεχών του και την άντληση εθνικών και κοινοτικών πιστώσεων. "

Στη συνέχεια στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν νέοι ερευνητές από άποψη ηλικίας στο ΕΘΙΑΓΕ και πως δε γίνονται νέες προσλήψεις. "Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή - τονίζεται - οι ερευνητές, σε πολύ λίγα χρόνια, θα είναι είδος υπό εξαφάνιση και η προοπτική της περιθωριοποίησης (ήδη υπάρχει σε σημαντικό βαθμό) ή και της εξαφάνισης της Δημόσιας Αγροτικής Ερευνας θα είναι γεγονός". Ακόμα, τίθεται το ερώτημα, αν για όλα αυτά που συμβαίνουν ο υπουργός Γεωργίας και οι επιτελείς του απλώς αδιαφορούν ή έχουν αποφασίσει το θάψιμο της Δημόσιας Αγροτικής Ερευνας.

Ακολούθως στο ίδιο υπόμνημα θίγεται και ένα ακόμα ζήτημα. Οπως αναφέρεται: "Από την "ενόχληση" που κάνει ο Σύλλογός μας για την Αγροτική Ερευνα, την απουσία υπευθύνων στην Κέρκυρα για το πολλαπλασιαστικό υλικό και τα λιπάσματα, είχαμε μία και μόνη αντίδραση από το υπουργείο Γεωργίας. Ο διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας Δ. Χαμπίπης, με πάρα πολλά τηλεφωνήματα και στο τέλος με τηλετυπικό έγγραφο 1107/31.3.98 μας παρακάλεσε "όπως αποστείλουμε κατάσταση των μελών του ΔΣ του Συλλόγου μας, μαζί με την ιδιότητα (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας, ταμίας, μέλος κλπ.), τις διευθύνσεις μας καθώς και τα τηλέφωνά μας, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα, όποτε παρίσταται ανάγκη, να επικοινωνούνε μαζί μας". Προφανώς "δι' υπόθεσίν μας"!"

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης (2011-08-05 00:00:00.0)
«Συγχωνεύσεις» - χαριστική βολή (2011-07-30 00:00:00.0)
«Φυτοζωεί» η αγροτική έρευνα (2006-02-14 00:00:00.0)
«Παραλύει το έργο του ιδρύματος» (2003-07-09 00:00:00.0)
"Αεροπλανικά"... μπλόκα (1998-01-30 00:00:00.0)
Εξι δευτερόλεπτα για κάθε άρθρο! (1997-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ