Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Συνεχίζει τα καταστροφικά παιχνίδια η κυβέρνηση

Με κάθε τρόπο και μέσο επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", που βάζει τροχοπέδη στα σχέδιά της για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα. Μετά το νέο ωμό εκβιασμό και τις θρασύτατες απειλές που απηύθυνε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, μέσω της απαράδεκτης επιστολής της διοίκησης της ΟΑ προς τους εργαζόμενους, με την οποία τους... προειδοποιούσε ότι "με την αρνητική τους στάση ανοίγουν το δρόμο για τις όποιες άλλες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν", χτες προχώρησε σε υποσχέσεις ότι "δεν είναι στις προθέσεις της η συρρίκνωση της ΟΑ" και ότι θα δώσει λύσεις για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της εταιρίας.

Οι υποσχέσεις αυτές δόθηκαν χτες το πρωί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΑ Θ. Τσακιρίδη,κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των αεροσυνοδών - φροντιστών και των πιλότων, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει στάσεις εργασίας, αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη κατάργηση και συγχώνευση δρομολογίων. Οι υποσχέσεις ότι στο πρόγραμμα του Μάη δε θα υπάρχουν αλλαγές στις πτήσεις και ότι θα γίνουν προσλήψεις σε ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, κρίθηκαν ικανοποιητικές από τους εκπροσώπους των δύο κλάδων των ιπταμένων και αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Επισημαίνεται ότι με προχτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου εξέφρασε τις... προσωπικές του αμφιβολίες για τη "σωστή υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης" και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει "μερικούς μήνες και αν δε βελτιωθεί η κατάσταση, θα πάρει αποφάσεις". Απαντώντας σε ερώτηση αν θα κλείσει η ΟΑ, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα ελλείμματα, αρκέστηκε να πει ότι "τη λύση θα δώσει η αγορά"!

Οι τεχνικοί

Στο μεταξύ, σε ψήφισμα που εξέδωσαν κατά την τελευταία γενική τους συνέλευση οι τεχνικοί της ΟΑ - μέλη της Ενωσης Τεχνικών Εναερίων Μεταφορών και Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ - Π) καταγγέλλουν ως "αντισυνταγματικό, εισπρακτικό και ψευδεπίγραφο το νόμο για την εξυγίανση της ΟΑ", ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μείωση των αποδοχών και την καθιέρωση ελαστικού ωραρίου. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι προφανής σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής είναι να "τρωθεί η αξιοπιστία και η αξία της ΟΑ", με τη "μαύρη προπαγάνδα που έχουν εξαπολύσει μήνες τώρα κατά του εθνικού αερομεταφορέα οι υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Τ. Μαντέλης". Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι "οι εργαζόμενοι στην ΟΑ είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν και να αποκαταστήσουν το κύρος και την αξιοπιστία του εθνικού αερομεταφορέα, απαιτώντας την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης και όχι συρρίκνωσής του".

Η ΕΣΚ

Ο Σωκρ. Μαντζουράνης,μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ και εκπρόσωπος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ),καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του "κρύου" και του "ζεστού", με αποκλειστικό σκοπό να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στην ΟΑ. Επισημαίνει ότι αφού αρχικά επιχείρησε χωρίς αποτέλεσμα να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας, προβάλλοντας την απειλή του "λουκέτου" αν υπάρξουν αντιδράσεις στην εφαρμογή του νόμου, τώρα δίνει υποσχέσεις ότι θα δώσει λύσεις για να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες της εταιρίας και ότι δήθεν δεν είναι στις προθέσεις της η συρρίκνωση της ΟΑ. Εμείς - προσθέτει - καταδικάζουμε αυτά τα κυβερνητικά παιχνίδια σε βάρος του εθνικού αερομεταφορά και των εργαζομένων και απαιτούμε από την κυβέρνηση ξεκάθαρη απάντηση, που να διαβεβαιώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι η ΟΑ και οι θυγατρικές της εταιρίες θα παραμείνουν 100% στο Δημόσιο και ότι θα αναπτυχθούν στη βάση του κοινωνικού - εθνικού τους ρόλου, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβάλει από χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι. "Σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί η ΕΣΚ όλους τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα, που θα έχει στόχο την κατάργηση του νόμου στην πράξη, την πραγματική εξυγίανση και ανάπτυξη του εθνικού αερομεταφορέα, καθώς και την υπεράσπιση, αλλά και τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων", καταλήγει ο Σωκρ. Μαντζουράνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ