Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΡΑΙΑΣ
Δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα κατά του ραντάρ

Αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δικαιωθούν δηλώνουν οι κάτοικοι της Περαίας και των υπόλοιπων κοινοτήτων που αντιδρούν στην εγκατάσταση του ραντάρ του αεροδρομίου "Μακεδονία" στη θέση "Αντλιοστάσιο", σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρώτα θα περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα συζητήσει το θέμα στις 8 Μάη.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έγινε συζήτηση σχετικά με τον τρόπο επιλογής της περιοχής για την εγκατάσταση του ραντάρ, καθώς και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην υγεία των κατοίκων. Αποφασίστηκε να σχηματιστεί επιτροπή από επιστήμονες προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση για εναλλακτική χωροθέτηση όπως και να μελετηθούν τα προβλήματα που ενδεχόμενα θα προκαλέσει η εγκατάσταση του ραντάρ στην Περαία. Μάλιστα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι η τοποθέτηση του ραντάρ στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να μην είναι μόνιμη και να αλλάξει θέση σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι η εκπεμπόμενη ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη από τα όρια που προβλέπει η μελέτη κατασκευής.

Στο τέλος τα μέλη της επιτροπής διοργάνωσης της ημερίδας που εκπροσωπούν τους κατοίκους της Περαίας έδειξαν να έχουν σοβαρά ερωτήματα για την επικινδυνότητα του όλου φάσματος των ραδιοκυμάτων που θα εκπέμπονται από το ραντάρ, δεδομένου ότι υπάρχει μία πολλαπλότητα των ορίων ασφαλείας. Κι αυτό, παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις του καθηγητή του ΕΜΠ Φ. Κωνσταντίνου,ο οποίος αναφερόμενος στην απόσταση ασφαλείας τοποθέτησης του ραντάρ και στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει, τόνισε ότι αυτή είναι κάτω από τα όρια που επιβάλλουν τα πρότυπα της ΕΕ. Από την άλλη, επιστήμονες παρέθεσαν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα οποία προκαλεί σοβαρές βλάβες η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στον άνθρωπο.

Και βέβαια ακούγοντας αυτά οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα και μάλιστα τη στιγμή που στενεύουν τα περιθώρια αντιδράσεων με το δεδομένο ότι ήδη ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες οι εργασίες για την κατασκευή ενός υψηλού πυλώνα στήριξης όπου θα τοποθετηθεί η κεραία του ραντάρ. Ακριβώς αυτό επισήμανε ο Μιχ. Σπυριδάκης,νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος νομάρχης, σημειώνοντας ότι η ημερίδα αυτή θα είχε νόημα αν πραγματοποιούνταν τουλάχιστον πριν ένα χρόνο προκειμένου να υπήρχε συμμετοχή των κατοίκων στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη χωροθέτηση του ραντάρ, καθώς και μια καλύτερη ενημέρωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ