Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιμένοντας τον... Χόλμπρουκ

Τετραμερή διάσκεψη επιθυμεί ο Ντενκτάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανού, σχολιάζοντας την προχτεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Αγκυρα δε θέτει τώρα την αναγνώριση του "κράτους" του Ντενκτάς σαν όρο για την επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου για λύση του Κυπριακού, συνέστησε επιφυλακτικότητα και εγρήγορση. Οι πληροφορίες από την Αγκυρα, είπε, είναι συγκεχυμένες και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει, όταν έρθει ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σέρμετ Ατατζόγλου στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δε θεωρείται τώρα ως προϋπόθεση για έναρξη συνομιλιών, αλλά την ίδια στιγμή έκανε καθαρό ότι η τουρκική κυβέρνηση επιμένει σε λύση δύο χωριστών κρατών!

Το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμαδε συμμερίζονται την αισιοδοξία του Προέδρου Κληρίδη, όπως την εξέφρασε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό διπλωμάτη Τ. Μίλρε, την περασμένη Τετάρτη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου σχολιάζοντας την προχτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η αισιοδοξία του Προέδρου Κληρίδη έχει διαψευστεί από δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο Αν. Χρίστου επισήμανε ότι η ενημέρωση των κυπριακών κομμάτων δε συνάδει με την αισιοδοξία του Κύπριου Προέδρου αναφορικά με την αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν αποδίδει τη δέουσα σημασία στη ρωσική παρέμβαση για το Κυπριακό.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού με χτεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι δε συμμερίζεται την αισιοδοξία του Προέδρου Κληρίδη αναφορικά με την αλλαγή της τουρκικής στάσης. Θα ήταν γελοίο είπε, να πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία θα συνέχιζε να αρνείται στις Ηνωμένες Πολιτείες να συζητήσει το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στις αντιφατικές επιστολές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σπ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει να δίδεται βάση μόνο στην επιστολή που αναφέρεται στην εμμονή της Τουρκίας για διεξαγωγή συνομιλιών στη βάση δύο κρατών.

Ο Ντενκτάς υποστηρίζει τετραμερή διάσκεψη

Ο Ντενκτάς σε συνέντευξή του σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα εκφράζει την ετοιμότητά του να πάρει μέρος σε διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Για τη συγκρότηση μιας τέτοιας διάσκεψης, είπε, πρέπει να υπάρξει προετοιμασία. Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Χόλμπρουκ ο Ντενκτάς είπε ότι θα τον συναντήσει στις 2 Μάη και πρόσθεσε ότι έχει ετοιμάσει "ως τροφή για τις σκέψεις" του προεδρικού απεσταλμένου την κοινή διακήρυξή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ντεμιρέλ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε την προκλητική αξίωσή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους του. Δε ζητά, πρόσθεσε, από όλα τα κράτη και τα Ηνωμένα Εθνη να το αναγνωρίσουν, γιατί στον κόσμο υπάρχουν κράτη τα οποία έχουν αναγνωριστεί και άλλα που δεν έχουν αναγνωριστεί. Εμείς, πρόσθεσε, θέλουμε να γίνει αποδεκτή η οντότητά μας ως κράτος!

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ και ο ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Μάντεν είχαν χτες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη ενόψει της επίσκεψης Χόλμπρουκ.

Ο Μπριλ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι ο Χόλμπρουκ θα βρίσκεται στην Κύπρο από τη 1η Μάη μέχρι τις 4 του ίδιου μήνα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γερμανία για ιδιωτικούς λόγους και θα επιστρέψει στο νησί στις 8 Μάη. Ο προεδρικός απεσταλμένος δε θα επισκεφθεί σ' αυτό το διάστημα την Αθήνα και την Αγκυρα. Κατά την απουσία του θα παραμείνει στην Κύπρο ο Τόμας Μίλερ, για να συνεχίσει τις επαφές του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ