Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΠΑΣΟΚ
"Επί της αρχής" ενωμένοι και νεοφιλελεύθεροι

Σε κάλεσμα για "δημιουργική ενότητα" προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε "ανοησίες" τα περί πρόωρων εκλογών

Με "συμφωνία επί της αρχής και συζήτηση επί των άρθρων" της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να υπάρξει εσωκομματικός "συγκερασμός" απόψεων για θέματα τακτικής, έληξε χτες η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Η συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος είχε όλα τα χαρακτηριστικά των μονότονων διαδικασιών - αγγαρεία,στις οποίες αναλώνεται το ΠΑΣΟΚ, και που περισσότερο μοιάζουν με πασαρέλα εμφάνισης των διαφόρων πτερύγων και ομάδων εντός του κόμματος. Διαδικασίες όπου, ως συνήθως, ο Κ. Σημίτης υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική, κάνοντας επίκληση της... λαϊκής ετυμηγορίας, ενώ η "εσωκομματική αντιπολίτευση" επιδιώκει να προσθέτει "πόντους" στην προσπάθεια για κατοχύρωσή της ως εσωκομματική "τάση".Το τέλος, δε, των εν λόγω συνεδριάσεων, και της χτεσινής, συνοδεύεται από διακηρύξεις ομοφωνίας και ενότητας για την προώθηση των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, με τις "διαφωνίες" να περιφέρονται στους διαδρόμους της Βουλής και ενώπιον ανοιχτών μικροφώνων.

Χτες, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, που εισαγωγικά απέκλεισε το ενδεχόμενο υποτίμησης της δραχμής, επέλεξε χαμηλούς τόνους για να απευθυνθεί στους βουλευτές του και να παρουσιάσει τα κυβερνητικά"επιτεύγματα" για τα οποία "όχι μόνο μπορούμε, αλλά πρέπει, όλοι να είμαστε περήφανοι",όπως είπε... Ο Κ. Σημίτης βρήκε την ευκαιρία να καθησυχάσει την ΚΟ του κόμματός του, χαρακτηρίζοντας "ανοησίες" τα διαρρεόμενα περί πρόωρων εκλογών. Πάντως, όταν ο Κ. Κουλούρης του αντέτεινε "δεν τους ξέρετε τους διαρροείς; Οι δικοί σας άνθρωποι είναι", ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει... Κατά τα λοιπά, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι "είμαστε στη σωστή κατεύθυνση" και επανέλαβε ότι "σήμερα οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται όλες στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ". Ως μέγιστο επιχείρημα για την ορθότητα της πολιτικής της κυβέρνησης επικαλέστηκε την"άνοδο" του Χρηματιστηρίου... ενώ, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε άλλο κόσμο, υποστήριξε πως "έχουμε στην Ελλάδα επιτέλους για πρώτη φορά μια πολύπλευρη κοινωνική πολιτική"! Συνεχίζοντας, και εισερχόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις για τα Ελληνο - τουρκικά, ενώ δήλωσε: "με κανένα τρόπο δε δέχομαι ότι ακολουθούμε πολιτική "καλού παιδιού" στην εξωτερική πολιτική" (όπως ανέφερε ο Γ. Καψής). Επανερχόμενος στην εσωτερική πολιτική κατάσταση ο πρωθυπουργός έκανε για μια ακόμα φορά λόγο περί του ότι η διατήρηση της εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός (αποστροφή που είχε πρόσφατα θεωρηθεί απειλή για πρόωρες εκλογές), αλλά μέσο για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής πολιτικής. Μια πολιτική στυγνή και βαθιά ταξική που περνά μέσα από "αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης", όπως δήλωσε. Τόσο τα παραπάνω, όσο και τα μέτρα που λήφθηκαν για την "Ολυμπιακή" είναι "αναμφισβήτητα επιβεβλημένα",σύμφωνα με τον πρωθυπουργό... Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές υποστήριξε ότι έχουν τηρηθεί όλες οι δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες.

Δίνοντας δε το στίγμα της αντιλαϊκής "αποφασιστικότητας" που διαπνέει την κυβέρνηση, έσπευσε να απειλήσει τους εργαζόμενους με φράσεις όπως "δε θα δεχτούμε οποιαδήποτε εκβιαστική στάση από συντεχνίες".

Η χαμηλών τόνων ομιλία του πρωθυπουργού καθόρισε και το κλίμα της συνεδρίασης. Η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" επέλεξε ανάλογη στάση, περιοριζόμενη σε σποραδικές προσωπικές αντεγκλήσεις μεταξύ "εκσυγχρονιστών"- "αντιπολιτευομένων", με εξαίρεση τον Σ. Βαλυράκη, που μίλησε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και για "πραξικόπημα" με στόχο την εσωκομματική"καταστολή" που θα συνιστά μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οσο για τον Κ. Κουλούρη, μεταφέροντας το πρόβλημα των βουλευτών που έρχονται σε επαφή με το "δεν πάει άλλο" των πολιτών, μίλησε για αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ στα λαϊκά στρώματα και κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την έλλειψη "ψυχικής ενότητας" στο ΠΑΣΟΚ τον πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, απάντησε ότι δεν έχει μόνο ο ίδιος ευθύνη, αλλά όλοι όσοι έχουν υποχρέωση συμμετοχής στην προώθηση της ακολουθούμενης πολιτικής... Αναπάντητο, τέλος, άφησε ο πρωθυπουργός το αίτημα του Γ. Καψή για αναστολή της διαγραφής των 3 από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ(Κεδίκογλου, Κηπουρός, Γικόνογλου), ως απόδειξη της πρόθεσης για "δημιουργική ενότητα" στην οποία είχε αναφερθεί στην ομιλία του ο Κ. Σημίτης.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ