Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Στα σκαριά" το νέο κόμμα

Τον Ιούνη ή Ιούλη ο Στ. Μάνος θα ανακοινώσει επίσημα την ίδρυση νέου κόμματος

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος φέρεται ο Στ. Μάνος, προλαβαίνοντας και υπερφαλλαγγίζοντας έτσι παρόμοιες κινήσεις από την πλευρά των διαγραφέντων (Γ. Σουφλιάς) ή από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη. Με την κίνησή του αυτή ο Στ. Μάνος επιχειρεί να βάλει τη σφραγίδα του στο υπό ίδρυση κόμμα και να του προσδώσει ένα "καθαρό" νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Στ. Μάνος πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα την ίδρυση του νέου κόμματος τον Ιούνη ή Ιούλη. Επιδίωξή του είναι μέχρι τότε να έχει συγκεντρώσει "ικανό" αριθμό στελεχών, υπολογίζει γύρω στα 350, σε όλους τους νομούς, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στοιχειωδώς στις ανάγκες μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζει να περιοδεύσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους νομούς και έχει ήδη καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο επισκέψεων, με στόχο να δημιουργήσει την οργανωτική υποδομή που απαιτείται για το νέο κόμμα. Απευθύνεται κυρίως στα στελέχη των επιχειρήσεων και τους επιχειρηματίες, που δεν είναι ικανοποιημένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα, που δεν είναι ασφυκτικά εξαρτημένοι από τις κρατικές προμήθειες και θέλουν να εκφραστούν από καθαρόαιμα νεοφιλελεύθερα σχήματα. Βασικό επιχείρημά του είναι ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν μπορεί να επιβάλει τις "αναγκαίες" διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά στέκεται και εμπόδιο.

Επίσημα η ηγεσία της ΝΔ διατηρεί στάση επιδεικτικής αδιαφορίας, αλλά στην πραγματικότητα παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία την έκβαση του εγχειρήματος.

Ανησυχία για τον εκλογικό νόμο

Την ίδια στιγμή, έμμονη ιδέα έχει γίνει στη Ρηγίλλης το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών με εκλογικό νόμο που θα είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ. Η ανησυχία τους ενισχύθηκε μετά την αποφυγή δέσμευσης του Κ. Σημίτη στην προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, μετά την προχτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή, κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί στο θέμα του εκλογικού νόμου και "να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της". Στην πραγματικότητα η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί, πίσω από το ενδεχόμενο της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, να συσπειρώσει τις οργανωμένες δυνάμεις της και ταυτόχρονα να ξεπεράσει τις αναμενόμενες εσωκομματικές διαφωνίες και αντιδράσεις που αναμένεται να αναζωπυρωθούν και ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ