Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κόκκινη λαοθάλασσα στο Σύνταγμα

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στη θυελλώδη κορυφαία πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έστειλαν σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο, την κοινωνική ασφάλιση και τα εργατικά δικαιώματα. Μέτωπο αγώνα και αντεπίθεσης. Συνέχεια, κλιμάκωση, συντονισμός

Πλημμύρισε κόκκινα λάβαρα το Σύνταγμα. "Ξεχείλισε" από κόσμο, παλμό και συνθήματα. Χιλιάδες οικοδόμοι, συνταξιούχοι, νέοι, μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλοδαποί, αντάμωσαν κάτω απ' τα ίδια πανό, έσμιξαν κάτω απ' τα ίδια συνθήματα. Διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν με όλη τους τη δύναμη τις κατακτήσεις, τα "ιερά και τα όσια" της εργατικής τάξης. Εστειλαν μήνυμα αντεπίθεσης προς κάθε κατεύθυνση, βροντοφωνάζοντας: "Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο. Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση. Κάτω τα χέρια απ' τα δικαιώματά μας".

Τα μεγάφωνα ηχούν τραγούδια και συνθήματα. Είναι λίγο πριν τις 10 και ο κόσμος αρχίζει να συρρέει. Καταφτάνει το άρμα των εμποροϋπαλλήλων,που παρίστανε ένα ρολόι με τους δείχτες να δείχνουν 8.Αμέσως μετά μπαίνει στην πλατεία - μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων - η πορεία των αντιστασιακών,που είχαν πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η πλατεία σείεται, καθώς καταφτάνει μαχητικά, μαζικά, με εκατοντάδες κόκκινα λάβαρα το μπλοκ της νεολαίας.Το Σύνταγμα δονείται από τα συνθήματα: "Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές" και "Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό".

Απ' την οδό Σταδίου κάνει την εμφάνισή της η μεγαλειώδης πορεία των οικοδόμων και άλλων εργαζομένων, που είχαν ξεκινήσει απ' την πλατεία Κάνιγγος. Προπορεύεται το άρμα των οικοδόμων και από πίσω το τεράστιο πανό που έγραφε: "Το 7ωρο - 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δε θα επιτρέψουμε να μπουν κάτω απ' την σιδερένια φτέρνα των πολυεθνικών".

Μαζικές δυναμικές πορείες εργαζομένων απ' τα πέντε σημεία της Αθήνας, όπου είχαν καθοριστεί προσυγκεντρώσεις, συγκλίνουν στην πλατεία Συντάγματος, που μέσα σε λίγη ώρα γεμίζει ασφυκτικά.

Η εκδήλωση ξεκινά με συναυλία, με την ορχήστρα της ΕΣΑΚ και ερμηνευτές τον Γ. Θωμόπουλο και την Μ. Δημητριάδη.Ο κόσμος χειροκροτεί, τραγουδά μαζί τους και αρκετοί στήνουν το χορό.

Στην εξέδρα ανεβαίνει ο ηθοποιός Β. Κολοβός,που απαγγέλλει το ποίημα του Κ. Βάρναλη "Μάης '44". Αμέσως μετά η συγκέντρωση "βουβαίνεται" και οι χιλιάδες διαδηλωτές με υψωμένες τις γροθιές κρατούν ενός λεπτού σιγή, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης τους, ενώ απ' τα μεγάφωνα ακούγεται το "πένθιμο εμβατήριο".

Το λόγο παίρνει ο Μ. Διαμαντής,μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο οποίος απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, καλώντας: "Εμπρός, όλοι μαζί να χτίσουμε μέτωπο συμμαχιών για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική".

Στο βήμα τον διαδέχεται ο Γ. Μπουλούγαρης,πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, επισημαίνοντας ότι "όλοι μαζί θα ανατρέψουμε τα νέα φράγματα της συντήρησης". Ακολουθεί απαγγελία του ποιήματος του Κ. Παλαμά η "Εργατιά" απ' τον ηθοποιό Τίτο Βανδή.Το λόγο παίρνει ο Γ. Μαυρίκος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας πως "απ' το βήμα της αγωνιστικής, ταξικής, ενωτικής, Εργατικής Πρωτομαγιάς χαιρετίζουμε όλους εσάς, που δίνετε μαχητικό μαζικό "παρών" στην πρωτοβουλία των σωματείων της Αθήνας. Στέλνουμε αδελφικό χαιρετισμό στους Ελληνες μετανάστες που ζουν στην ξενιτιά, σφίγγουμε το χέρι στους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα". Η ομιλία διακόπτεται απ' τα συνθήματα: "Κάτω τα χέρια απ' τους ξένους" και "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, δεν παίρνει διορθώσεις, μόνο ανατροπή".

Στο βήμα ανεβαίνει ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και οι διαδηλωτές βροντοφωνάζουν: "Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση".

Το λόγο στη συνέχεια παίρνει ο Ταχήρ Μήτση,πρόεδρος του Σωματείου Αλβανών, ενώ αντηχεί το σύνθημα: "Εχθροί μας δεν είναι οι ξένοι εργάτες, είναι τα αφεντικά και οι κεφαλαιοκράτες". Ο Μπ. Βαρτελίνος,μέλος του ΔΣ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, διαβάζει το ψήφισμα της συγκέντρωσης που εγκρίνεται ομόφωνα. Εκατοντάδες άσπρα και κόκκινα μπαλόνια ξεχύνονται στον ουρανό και απ' τα μεγάφωνα ηχεί ο ύμνος της "Διεθνούς".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα,και τον επίτιμο Πρόεδρο, Χ. Φλωράκη.Αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Ν. Σοφιανό.Αντιπροσωπεία του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας με επικεφαλής τον γγ Κ. Νάση.Παραβρέθηκε ο Γ. Τσαπόγας,μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Επίσης παραβρέθηκαν, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης με τον δήμαρχο της πόλης Γ. Γώγο,οι δήμαρχοι Ελληνικού Κ. Κορτζίδης,Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής,ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής,ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Σαντζαρίδης,ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής,εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, αντιστασιακών οργανώσεων, της ΟΓΕ και δεκάδων μαζικών φορέων.

Κόκκινη Πρωτομαγιά

Με τα συνθήματα: "Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική" και "Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά", ξεκινά η πορεία. Η κόκκινη λαοθάλασσα "κυλά" απ' την οδό Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια.

Το κέντρο της Αθήνας δονείται απ' τα συνθήματα: "Αγώνας ενωμένος, αγώνας διαρκείας, κόντρα στην κυβέρνηση της ολιγαρχίας", "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη" και "ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών".

Η πορεία προχωρά στην οδό Πειραιώς και καταλήγει στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία θυροκολλά το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, καλεί σε συνέχιση του αγώνα σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλιάς και η κινητοποίηση ολοκληρώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ