Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
"ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ"
Ταυτίσεις κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων

"Εγώ θα συμφωνούσα απόλυτα με τη σκέψη του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ότι πρέπει δηλαδή να χαράξουμε έναν "τρίτο δρόμο" ανάμεσα στον παλαιού τύπου σοσιαλισμό... και στον άγριο καπιταλισμό". Αυτή είναι η δήλωση στην οποία προέβη ενώπιον των ομοϊδεατών του, των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, ο Κ. Σημίτης, κατά την τελευταία συνεύρεσή τους στο Λονδίνο.

Βέβαια, τούτος ο ετεροχρονισμένος "τριτοδρομισμός", που διεκδικεί, στο εσωτερικό της χώρας, την κωμικότερη επανέκδοση του Παπανδρεϊσμού, έχει πολύ σαφέστατα προσδιοριστεί στη Γηραιά Αλβιόνα. Εκεί, ο κύριος Μπλερ, πορευόμενος τον "τρίτο δρόμο" του, επελαύνει κατά πάντων: Μετά από την "κεντροαριστερή" κατεδάφιση των ύστατων κοινωνικών επιδομάτων προχωρά στην "εκσυγχρονιστική" οικοδόμηση φυλακών για 12χρονα παιδιά (!) και από την "προοδευτική" πώληση των σχολείων σε σούπερ μάρκετ (!) περνά στην ανακήρυξη του Κλίντον σε... αριστείνδην μέλος των "σοσιαλιστών" της Ευρώπης!

Ομως, μετά τις ομολογημένες, πλέον, ιδεολογικο - πολιτικές ταυτίσεις Μπλερ - Σημίτη, δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους αυτόκλητους αναμορφωτές της "Αριστεράς", να περάσουν το εξής σύνθημα: Ο "Μπλερισμός" είναι η "Αριστερά" της εποχής μας (!), όπως διατείνονται, για να συμπληρώσουν, στην αμέσως επόμενη παράγραφο, πόσο ευτυχείς πρέπει να είναι οι Ελληνες, που η εδώ, η δική μας "κεντροαριστερά", έχει τόσα κοινά με τον "Μπλερισμό"...

Η υποτιθέμενη αναμόρφωση της "Αριστεράς", δηλαδή της μεταπολεμικής σοσιαλδημοκρατίας, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή ήταν φιλολαϊκή και δεν υπηρετούσε πιστά το σύστημα. Ηταν επίσης αντιλαϊκή, αν και αναγκάστηκε να παραχωρήσει δικαιώματα στους εργαζόμενους και υπό την πίεση των αγώνων τους που σήμερα οι αναμορφωτές της τα κατεδαφίζουν.

Ετσι λοιπόν, αν είναι "ευτυχία" να υφίστασαι τη σοσιαλδημοκρατική αγυρτεία των λόγων σε συνδυασμό με το σοσιαλδημοκρατικό νεοφιλελευθερισμό των έργων, το γνωρίζουν και οι Βρετανοί και οι Ελληνες. Ιδιαίτερα οι δεύτεροι έχουν το πικρό "προνόμιο", εκτός από την πολιτική του θατσερισμού, να υφίστανται τη θατσερική προπαγάνδα σε... μετάφραση, όπως θα φανεί στο σημερινό μας αφιέρωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ