Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαϊκή αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση

Το φετινό 20ό Δεκαήμερο της Ειρήνης από τις 7-17 Μάη αποκτά πράγματι μια ιδιαίτερη σημασία. Οι εξελίξεις που αφορούν την προώθηση της επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, η εθελοδουλία των κυβερνήσεων, καθώς και ο διαγκωνισμός για το ποιος θα προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δημιουργούν ένα κυριολεκτικά εκρηκτικό πεδίο.

Οσο περνάει ο καιρός αποκαλύπτεται με άγριο και δραματικό τρόπο ότι στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μ. Ανατολής, της ΝΑ Μεσογείου και της Β. Αφρικής εκδηλώνεται η εφαρμογή της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ και συγκεντρώνονται οι μεγάλες αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου. Οι λαοί της περιοχής, και φυσικά η χώρα μας, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο συρράξεων, πολέμων, καθώς επίσης και την πιθανότητα να συρθούν στην υποδούλωση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ενα ακόμα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αγριότητα της νέας τάξης εκδηλώνεται και στον οικονομικό τομέα, με την προσπάθεια κατεδάφισης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων, την υποδούλωση χωρών, γεγονότα που δημιουργούν τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται με την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της μετανάστευσης, της πείνας και εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Εκεί που επικεντρώνεται η προσοχή μας στις φετινές εκδηλώσεις είναι τα εξής σημεία:

  • Κεντρικό μας σύνθημα είναι ότι μόνο η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική φιλειρηνική αντεπίθεση, η δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος σε όλες τις χώρες, η συνεργασία και ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα άλλα κοινωνικά στρώματα, η συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου μπορεί σήμερα να εμποδίσει, αύριο να ανατρέψει τη βαρβαρότητα της νέας τάξης.
  • Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η επέκτασή του, η νέα του δομή, η μετατροπή τμημάτων εθνικών στρατών σε Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης είτε με τη μορφή Ευρωπαϊκών ή Βαλκανικών Ταξιαρχιών, με στόχο την τρομοκρατία και το χτύπημα των λαών, αποτελούν τη μεγάλη απειλή για το ειρηνικό μέλλον της περιοχής.
  • Η όξυνση στο Κοσσυφοπέδιο, η διχοτόμηση και αμερικανοποίηση του Αιγαίου, η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου.
  • Η ασύδοτη και προκλητική δραστηριότητα του Αμερικανού πρέσβη Μπερνς στη χώρα μας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, πιστοποιεί πως η επιλογή της είναι η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.
  • Το νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, η δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στο Λιτόχωρο, η διάλυση του Β Σώματος Στρατού και η μετατροπή του σε Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, το ΝΑΤΟικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των 6 τρισ. διαμορφώνουν μια χώρα προκεχωρημένης βάσης της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, ορμητήριο για επιθετικές ενέργειες στην περιοχή.
  • Σημαντική επίσης αναφορά θα γίνει στο Δεκαήμερο στα κοινωνικά προβλήματα που γίνονται εκρηκτικά εξαιτίας της παράδοσης των πάντων στο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η εχθρότητα προς τους ξένους εργάτες, που καλλιεργείται από τους υπεύθυνους για την κρίση, η σύνδεσή τους με τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που θέλουμε να αναδείξουμε στην κατεύθυνση της συσπείρωσης και αλληλεγγύης Ελλήνων και ξένων μεταναστών στο κίνημα ειρήνης.

Οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις στέλνουν αισιόδοξο μήνυμα. Η απάντηση του ανυπότακτου λαού μας στον Πειραιά και στο Τροκαντερό, ο αγώνας του λαού της Ζακύνθου υποχρέωσαν τον Μπερνς να ματαιώσει προγραμματισμένες εκδηλώσεις που είχαν στόχο τον "εθισμό" του ελληνικού λαού στην αποδοχή της βάρβαρης πολιτικής των ΗΠΑ.

Μηνύματα αισιοδοξίας επίσης έρχονται απ' όλο τον κόσμο, όπου οι λαοί και τα κινήματα αφυπνίζονται.

Περιμένουμε ότι οι εκδηλώσεις του 20ού Δεκαήμερου θα ξεπεράσουν σε συμμετοχή και μαχητικότητα όλες των τελευταίων χρόνων, με ιδιαίτερα αυξημένη τη συμμετοχή της φλογερής νεολαίας μας.

Θανάσης ΠΑΦΙΛΗΣ

Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ