Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο,τι θέλουν οι βιομήχανοι

Πρώτο και καθοριστικό χτύπημα της κυβέρνησης Σημίτη στην κατεύθυνση της ανατροπής της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας και κατά συνέπεια και του Προεδρικού Διατάγματος 84/84, ήταν ο νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (2516/97). Με αυτό το νομοθετικό τερατούργημα, που επιτρέπει ακόμα και τη δημιουργία βιομηχανιών μέσα σε δασικές εκτάσεις, καταργείται ουσιαστικά το ΠΔ 84/84.

Με τη βοήθεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε διάφορους, εμπλεκόμενους με το ζήτημα αυτό φορείς και σε στενή συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής Πειραιά (ΣΒΑΠ) οι εξελίξεις κατάργησης του ΠΔ επισπεύδονται. Η επιχείρηση - διάλυση του ΠΔ 84/84 ξεκινά!

Με έγγραφό του στις 2 Σεπτέμβρη 1997 και θέμα: "Εκσυγχρονισμός - Αντικατάσταση του ΠΔ 84/84" ο ΣΒΑΠ (πρόεδρος ο Φυρογένης) απευθύνεται στους τέσσερις νομάρχες της Αττικής (Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά) και εξαπολύει έναν καταιγισμό κατηγοριών κατά του ΠΔ. Στο εν λόγω νομοθέτημα καταλογίζει ακόμα και το "μέγιστο μερίδιο ευθύνης για τη μείωση του επιπέδου απασχόλησης και την περιβαλλοντική υποβάθμιση". Στο ίδιο έγγραφο αποκαλύπτεται επίσης η συνεργασία του ΣΒΑΠ με το υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο έχει προχωρήσει στη "συγκρότηση επιτροπής καταγραφής των προβλημάτων των βιομηχανιών της Αττικής", όπως αποκαλύπτει. Ταυτόχρονα, γίνεται κίνηση και προς το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην περιοχή του οποίου η ανεργία έχει εκτιναχτεί σε τρομακτικά υψηλά ποσοστά. Κι ενώ είναι μέχρι τότε γενική η παραδοχή πως η εκτίναξη της ανεργίας σε υψηλά ποσοστά είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα του κλεισίματος γιγαντιαίων για τον Πειραιά επιχειρήσεων, όπως η ΒΕΛΚΑ, το ΑΙΓΑΙΟ, τα δύο εργοστάσια της ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΠΑΤΡΑΪΚΗΣ σαν αποτέλεσμα των κατευθύνσεων της ΕΟΚ, ξάφνου το ΕΚΠ εμφανίζεται να υιοθετεί την άποψη του ΣΒΑΠ, ότι δηλαδή "το ΠΔ 84/84 είναι αυτό που ευθύνεται για την ανεργία της περιοχής" και αποδέχεται την ανάγκη για τροποποίησή του, προς αυτή την κατεύθυνση. Ο επόμενος αποδέκτης των απόψεων του Συνδέσμου Βιομηχανιών είναι η ΓΣΕΕ. Με έγγραφό του στις 24 Σεπτέμβρη 1997, ο ΣΒΑΠ περιγράφει τη θέση του ενάντια στο ΠΔ.

Η απάντηση όμως της αρμόδιας επιτροπής περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ, είναι κατηγορηματική και μεταξύ άλλων σημειώνει:

- Καμιά βιώσιμη ανάπτυξη και επομένως καμιά βιώσιμη απασχόληση δεν μπορεί να στηριχτεί σε συνθήκες κορεσμού και εξάντλησης της φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής, κάτι το οποίο στην Αττική έχει συμβεί προ πολλού. - Ο εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας βιομηχανίας και βιοτεχνίας στην Αττική δεν εμποδίζεται από το ΠΔ 84/84, τουναντίον ενισχύεται. Οι βιομηχανίες - βιοτεχνίες μπορούν να εκσυγχρονιστούν, αρκεί να το θέλουν και να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό τους.

- Στο ΠΔ 84/84 προβλέπεται ευρεία γκάμα νέων δραστηριοτήτων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

- Η μετεγκατάσταση υπαρχουσών δραστηριοτήτων σε Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά πάρκα είναι θέμα που χρονίζει και πρέπει να προωθηθεί από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Η ανεξέλεγκτη περιβαλλοντικά δράση των βιομηχανιών δεν οφείλεται στο ΠΔ 84/84, αλλά στην απροθυμία τους να επενδύσουν σε περιβαλλοντική συμβατότητα και στην ανεπάρκεια της πολιτείας να επιβάλει τους απαιτούμενους όρους λειτουργίας.

Μετά την παραπάνω δυσμενή εξέλιξη για το ΣΒΑΠ και το υπουργείο Ανάπτυξης, το κέντρο βάρους των πρωτοβουλιών επιστρέφει στον Πειραιά, όπου με πρωτοβουλία του νομάρχη Χρ. Φωτίου συγκαλείται στις αρχές Φλεβάρη σύσκεψη με συμμετοχή της Νομαρχίας Πειραιά, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, του ΣΒΑΠ και του ΤΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη σύσκεψη δεν κλήθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (δήμοι, κοινότητες και εργαζόμενοι Θριασίου), καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς (ΤΕΔΚΝΑ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, Ενιαία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά).

Ετσι, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να υιοθετήσουν ουσιαστικά τη φιλοσοφία του ΣΒΑΠ για το ΠΔ 84/84 και να διαπιστώσουν: "Το ΠΔ 84/84 έχει δυσμενή επίδραση και δημιουργεί στρεβλώσεις στην ορθολογική λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών μονάδων. Το γεγονός αυτό έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού, ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Ειδικότερα στον Πειραιά αποτελεί βασική αιτία για τον υψηλό δείκτη ανεργίας στην περιοχή".

Το επόμενο βήμα είναι η ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ στις 5 Μάη. Το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τα στελέχη του στο ΤΕΕ και κυρίως τη Μόνιμη Επιτροπή Θεμάτων Βιομηχανίας, προετοιμάζει τη συγκεκριμένη ημερίδα, οι στόχοι της οποίας αποκαλύπτονται από το κείμενο της Οργανωτικής Επιτροπής και τη θεματολογία και δε φαίνεται να διαφέρουν από τις βασικές επιδιώξεις του ΣΒΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ