Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ίδια "πονεμένη" ιστορία

Πολλές φορές στο παρελθόν από το 1984 μέχρι και σήμερα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να "τροποποιήσουν" - ουσιαστικά να καταργήσουν - το ΠΔ 84/84, στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων ρυπογόνων βιομηχανιών στην Αττική και της ασύδοτης λειτουργίας των υπαρχουσών.

Οταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε για πρώτη φορά την κυβέρνηση το 1981, βρήκε μπροστά του το νόμο 1180/81 για το περιβάλλον και το ΠΔ 791/81 για την αδειοδότηση της βιομηχανίας και βιοτεχνίας στην Αττική, που είχε προλάβει να νομοθετήσει η ΝΔ, λίγο πριν απέλθει από την κυβέρνηση.

Η δεύτερη περίοδος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται, στο πεδίο της διαχείρισης του περιβάλλοντος, από μια συνεχή προσπάθεια ακύρωσης των όποιων θετικών στοιχείων είχαν περιληφθεί στα προηγηθέντα νομοθετήματα.

Ετσι:

  • Ο νόμος πλαίσιο 1650/85 καταργείται στην πράξη παραμένοντας απλό κείμενο - πλαίσιο, χωρίς ενεργοποίηση των βασικών άρθρων του.
  • Το "Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας" (ν. 1515/85) αναπτύσσει το καθαρά γραφειοκρατικό - διεκπεραιωτικό του σκέλος, παραμένοντας στην ουσία ένα απλό "σχέδιο επί χάρτου".
  • Το ΠΔ 84/84 βάλλεται πλέον ευθέως. Το 1987 με το περιβόητο σχέδιο του "διατάγματος Πέτσου" (γνωστότερου ως "Πέτσινου διατάγματος") που ανέτρεπε όλη την ουσία του ΠΔ 84/84, αλλά και του προηγούμενου 791/81 της ΝΔ καθώς επέτρεπε:

- τις επεκτάσεις των υπαρχουσών βιομηχανιών, και

- τον εκσυγχρονισμό μιας επιχείρησης, ακόμη και με αλλαγή του παραγόμενου προϊόντος!

Στην ουσία ήταν μια ωμή και σκανδαλώδης παραχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο (πολυεθνικές πετρελαιοειδών, "Χαλυβουργική" κ.ά.) που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στις οποίες το ΚΚΕ πρωτοστάτησε. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν να αποσυρθεί το "Διάταγμα Πέτσου". Επρόκειτο, όπως αποδείχτηκε αμέσως μετά, για απλό ελιγμό τακτικής, αφού:

Στις αρχές του 1988 δημοσιοποιείται και νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την τροποποίηση του 84/84, που ενώ διατηρεί στο ακέραιο τον αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα και την παραχώρηση της ασυδοσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, προσθέτει και άλλες: Ετσι:

- επιτρέπει τις επεκτάσεις των υπαρχουσών μονάδων

- επιτρέπει τον εκσυγχρονισμό και με αλλαγή του παραγόμενου προϊόντος, αλλά σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις και υπό τον όρο της μετεγκατάστασης.

Από την άλλη:

- περιορίζει τους νέους κλάδους σε 72.

- τίθεται η υποχρέωση εκπόνησης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, μόνο όμως στην περίπτωση εκσυγχρονισμού και όχι επέκτασης

- προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), σε ορισμένες περιπτώσεις, στην αδειοδότηση νέων βιομηχανιών.

Τελικά, κάτω από την έντονη κατακραυγή και αυτή η απόπειρα απέτυχε και ακολουθεί την τύχη του σχεδίου του "Δ/τος Πέτσου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ