Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προωθούν την πλήρη ασυδοσία

Η αξίωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αθηνών - Πειραιώς βρήκε ευήκοα ώτα στη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ημερίδα για την επιστημονικοφανή υποστήριξη της κυβερνητικής κατεύθυνσης για κατάργηση του ΠΔ 84/84

Στην αρχή ήταν το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Πρώτος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης μίλησε για την "ανάγκη τροποποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου (ν.1515/85)", με αφορμή την ανάληψη από τη χώρα μας της Ολυμπιάδας του 2004. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για τίποτε άλλο από την κατάργηση του νόμου, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να "πνίξει" στο τσιμέντο το Λεκανοπέδιο ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Σειρά παίρνει τώρα το Προεδρικό Διάταγμα 84/84, που απαγορεύει την ίδρυση νέων ρυπογόνων βιομηχανιών στην Αττική. Το ΤΕΕ στο Ενημερωτικό Δελτίο του(1989/2.2.98) προαναγγέλλει τη διοργάνωση ημερίδας, μεθαύριο 5 Μάη,με θέμα: "Αναμόρφωση του ΠΔ 84/84". Στην ουσία δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από την κατάργηση του εν λόγω νομοθετήματος έτσι ώστε να μπορέσουν οι βιομήχανοι να λειτουργούν τις όποιες βιομηχανικές μονάδες στο Λεκανοπέδιο, χωρίς κανένα περιορισμό σε βάρος της υγείας των εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής και του περιβάλλοντος.

Τόσο στο σκεπτικό της σχετικής ανακοίνωσης της Οργανωτικής Επιτροπής όσο και στη θεματολογία της ημερίδας καταγράφεται η αρνητική προδιάθεση ενάντια στη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΠΔ 84/84, ο πλήρης τίτλος του οποίου είναι: "Ιδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός, συγχώνευση και μετεγκατάσταση βιομηχανιών, βιοτεχνιών και αποθηκών μέσα στα όρια του ηπειρωτικού τμήματος του Νομού Αττικής και των νησιών Σαλαμίνας και Αίγινας".

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας αναφέρεται:

"Η ισχύς του εν λόγω νομοθετήματος προκαλεί προβλήματα στη μεταποιητική δραστηριότητα, τα οποία εντείνονται και οι συνέπειές τους φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, δημιουργώντας δυσκαμψίες και στρεβλώσεις στη βιομηχάνιση και βιοτεχνική δραστηριότητα και κατ' επέκταση στην απασχόληση".

Η θεματολογία της ημερίδας διαμορφώθηκε ως εξής:

"1. Χωροταξικές παρεμβάσεις στην Αττική και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του ΠΔ 84/84 στην προστασία του περιβάλλοντος.

2. Επιπτώσεις του ΠΔ στη μεταποιητική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Προτάσεις.

3. Καταγραφή των προβλημάτων από την εφαρμογή του ΠΔ 84/84 μέχρι σήμερα. Προτάσεις.

4. Το ΠΔ 84/84 και η νέα βιομηχανική νομοθεσία (Ν.2516/97). Προτάσεις εναρμόνισής του.

5. Αναμόρφωση του ΠΔ 84/84. Ολοκληρωμένη πρόταση".

Προφάσεις εν αμαρτίαις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την προώθηση των αποφάσεων, όπως έχουν παρθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αθήνας - Πειραιά. Η κατάργηση του ΠΔ δείχνει να είναι προαποφασισμένη...

Ασφαλώς, ύστερα από 14 χρόνια, το ΠΔ 84/84 να χρειάζεται κάποιες τροποποιήσεις. Σε ποια κατεύθυνση, όμως; Η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και, δυστυχώς, το ΤΕΕ, επιδιώκουν την τροποποίησή του προς την κατεύθυνση της πλήρους ασυδοσίας στο όνομα της δήθεν άρσης των εμποδίων για την αύξηση της απασχόλησης. Για το λαϊκό κίνημα και τους εργαζόμενους όμως, το ερώτημα "περιβάλλον ή ανάπτυξη" αποτελεί δίλημμα, αφού η καταστροφή του περιβάλλοντος μπορεί να περιοριστεί, ενώ ταυτόχρονα σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες θα λειτουργούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο» για περισσότερη νεφο-ρύπανση στην Αττική (2001-04-05 00:00:00.0)
Συνυπογράφουν την καταδίκη του Θρίασιου! (2000-10-05 00:00:00.0)
Στην κλίνη του Προκρούστη για τα συμφέροντα των βιομηχάνων! (1998-05-06 00:00:00.0)
Ημερίδα για την ανατροπή του ΠΔ 84/84 (1998-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ